Deppig start på nya året

Mörka dagar och tomma plånböcker. Det är ingen ovanlig start på ett nytt år. Vintern och speciellt januari är en tung månad för många.

Nedstämdhet och depression kan göra det svårt att ta sig upp ur sängen.

Nedstämdhet och depression kan göra det svårt att ta sig upp ur sängen.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2013-01-04 06:00

Bristen på pengar efter jul- och nyårshelgerna samt frånvaron av solljus leder till att många väljer att vistas inomhus i januari. I Storbritannien kallas fenomenet January blues.

- Det har varit mörkt ett längre tag och då kan symptomen framträda. En del känner sig ensamma med få vänner vilket kan bli extra tydligt vid högtider som jul och nyårsfirande, säger Marie-Louise Norén, socionom och kurator på Piteå vårdcentral.

"Känner skam"
Januari är också en tung månad ekonomiskt för många.

- Dålig ekonomi kan bidra till nedstämdhet. Det är kanske heller inget man vill prata om och något man kan känna skam över. Mörkertalet är nog ganska stort och många har heller inte råd att söka vård, säger Marie-Louise Norén.

Många nedstämda förmår sig inte annat än att sova bort dagarna. Men istället är det viktigt att hålla sig aktiv och ha händelser att se fram emot, förklarar Marie-Louise Norén.

- Hur man lever spelar stor roll. Det är viktigt med regelbundna mat- och sömnrutiner samt att röra på sig. När man är nedstämd så ökar risken att man slarvar med just sådana saker och det blir lätt en ond cirkel, säger hon.

Hon understryker att det finns en skillnad mellan att känna sig nedstämd och att faktiskt ha en depression.

Brist på ljus
-Alla är nedstämda någon gång och det är naturligt. Oftast försvinner det efter en tid. Under en depression dras man med en nedstämdhet dagligen under minst två veckors tid. Exempelvis kan den sociala förmågan försämras, man kan prestera sämre på arbetet och känna en känsla av hopplöshet, säger Marie-Louise Norén.

För de som drabbats av vinterdepressioner brukar de ge med sig själva när ljuset återkommer under våren.

Just bristen på ljus kan göra oss trötta och kan öka risken för nedstämdhet och depression.

Blir hjälpta
På hälsokostbutikerna har det aldrig sålts så mycket D-vitaminer som denna vinter. Försäljningen ökade med 100 procent under 2012.

- Det går mycket D-vitaminer hela vintern, säger Eva-Karin Törnblom, hälsorådgivare i butiken Life i Piteå.

Många tycker att de blir hjälpta ur sin vinternedstämdhet med vitaminerna.

- Det är vanligt att folk kommer in och säger att de är nedstämda, trötta och inte har lust till något. Många känner sig friskare med vitaminerna, säger Eva-Karin Törnblom.

fakta Tips om hur du motar vinterdepressionen

Ät vitaminer och särskilt D-vitamin. Det hjälper oss som bor på norra halvklotet att inte bli lika påverkade av bristen på sol.

Motion är bra för kroppens alla funktioner och ett bra sätt att avleda deppiga tankar. Gör det enkelt för dig och ta en promenad.

Rena kroppen. Ät nyttigt och bra istället för att gå loss för mycket på semlorna och andra sötsaker som man gärna tröstar sig med på vintern

Drick mer vatten. På sommaren blir vi mer naturligt törstiga och dricker mer men vi måste göra samma sak på vintern för att behålla balansen i kroppen. Många som har huvudvärk har helt enkelt vätskebrist.

Genom att tala om hur du mår och sätta ord på vad du känner kan du lättare bearbeta dina tankar.

Webbsidan 1177.se har goda egenvårdsråd vid nedstämdhet

Källa: vardguiden.se och smartare-liv.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om