- I dagsläget diskuterar vi inte alltid de ärenden som borde höra hemma i fullmäktige. De konkreta och viktiga strukturfrågorna håller på att försvinna, sade sjukvårdspartisten Kenneth Backgård.
- Tidigare diskuterade vi strukturella frågor i landstingsfullmäktige. Ibland kanske man kunde tycka att det var alldeles för detaljerade frågor, men i mångt och mycket var det viktiga frågor som nu håller på att glida bort helt och hållet, sade Kenneth Backgård, som tyckte att det var bättre förr.
Folkpartisten Jens Sundström höll med.
- Vi har gått bakåt i utvecklingen.
- För dem är det en intressekonflikt att öka fullmäktiges inflytande eftersom det skulle ske på bekostnad av minskad makt för landstingsråden. Och Kent Ögren har varit ganska tydlig med att det räcker med att landstingsfullmäktige i juni fastställer en vårdpolitisk plattform och en budget. Sen sköter landstingsstyrelsen resten, sade Sundström.
Ett annat exempel är landstingsstyrelsens beslut den 29 januari i år att länstekniken, som innefattar all IT-utveckling, teknisk infrastruktur, telefoni och medicinsk teknik, bryts ut ur Division service och organiseras i en egen division.
Landstingsrådet Kent Ögren, s, kallade delar av debatten för en snuttifierad demokratidiskussion.
- Det är klart att oppositionen vill ha så många ärenden som möjligt i fullmäktige. Där har de ju större möjligheter att stoppa förändringar som de inte är intresserade av att genomföra, sade han.
På vilken nivå som landstingsbesluten ska fattas beror på vilken typ av ärenden det rör sig om, ansåg Kent Ögren.
- Beslut om antalet vårdplatser borde man kunna delegera, medan beslut om övergripande vårdinriktningar, exempelvis vårdcentraler, ska fattas av fullmäktige.
Bland annat fick Jens Sundström, fp, Erik Berg, c, Birgit Stöckel, kd, och Anna-Karin Johansson, m, avslag på sin motion om allmän pneumokockvaccinering av barn från 2008. Landstingsfullmäktige gick på landstingsstyrelsens linje, att man bör invänta Socialstyrelsens beslut om att att vaccin mot pneumokocker ska ingå i barnvaccinprogrammet.
Däremot beslutade landstingsfullmäktige att bifalla sjukvårdspartisterna Björn Lundquist och Kenneth Backgårds motion om att landstingsstyrelsen ska utreda förutsättningarna för införande av ultraljudsundersökning av män och kvinnor över 65 år för spårning av livshotande bråck på stora kroppspulsådern i buken.