När Socialstyrelsen beslutade om nya föreskrifter i äldrevården var Demensförbundet kritiskt, men det fanns positiva inslag.
– I föreskrifterna fanns nämligen en rad om att det alltid skulle vara bemannat nattetid. Att nu helt enkelt skjuta upp bemanningsfrågan till efter valet är fegt. Särskilt med tanke på SKL:s kritik att det skulle bli för dyrt för kommunerna att införa föreskrifterna, säger Stina-Clara Hjulström, ordförande för Demensförbundet.
Risk för vårdskandaler
Demensförbundet fruktar att uppskjutna regler kan resultera i fortsatta vårdskandaler och påminner om: ”Mannen i skrubben, han som låg på en madrass på golvet utan möjlighet att ta sig ut, de som glömdes bort på toaletten, de som bröt lårbenshalsen och inte fick vård förrän flera veckor senare, eller de som lämnades inlåsta och ensamma nattetid. Allt för att personalen inte hinner, för att de är för få”.
Eget förslag
Demensförbundet har ett eget förslag på hur man bäst löser underbemanningen på äldreboenden.
– Det behövs minst tre personal på åtta demenssjuka, morgon, dag och kväll. Och minst en personal på åtta demenssjuka nattetid. Självklart ska denna bemanning förstärkas då någon blir mer vårdkrävande, extra orolig, eller går in i livets slutskede. Om vi inför denna minimibemanning, går pengarna direkt till att förbättra för våra äldre och demenssjuka, säger Stina-Clara Hjulström.