På Pitholmsskolan fanns tidigare två skolsköterskors som befann sig där vissa dagar i veckan. Redan då tyckte eleverna att det var för sällan och lämnade in en skrivelse med en namninsamling till kommunen för att få till en förbättring.
Sedan dess har dock "ingenting hänt" - situationen har istället blivit ännu värre, anser eleverna.
I dag har skolan bara en skolsköterska som ska vara där sju timmar en dag i veckan, samt ytterligare sju timmar en dag varannan vecka.
Svårt med spontanbesök
Eleverna menar dock att det inte är någon ide att titta på tavlan med tiderna utanför hennes dörr. På en lapp intill kan man också läsa att: "Tiderna kan komma att förändras utifrån skolornas behov samt möten och annat oförutsett".- Hon är nästan aldrig här! Om det står att hon ska vara det så stämmer det ofta inte, menar Stina Bergdahl, 15 år, som får medhåll av de jämnåriga klasskamraterna Stina Olausson, Jessika Berglund och Elin Sjöberg.
Eleverna menar att när skolsköterskan väl är i skolan så tar de så kallade "hälsosamtalen" och andra planerade undersökningar stor del av tiden. Möjligheten till spontanbesök är liten.
Elin Sjöberg berättar att under två veckors tid sökt skolsköterskan, angående en remiss hon ska skriva som ska skickas till en ögonklinik.
- Men det har inte gått att få tag på henne. I torsdags skulle hon ha varit här, men då var hon ledig eftersom hon haft ett möte tidigare i veckan.
Tjejerna säger att de har pratat med skolsköterskan som också vill ha mer tid på skolan - i dag servar hon tre skolor. Felet är absolut inte hennes, utan kommunens.
- Tre skolor kan inte dela på en skolsköterska, det fungerar inte, säger Jessika Berglund bestämt.
Ett önskemål är att sköterskan i all fall vore där tre dagar i veckan - helst alla dagar.
Huvudvärk eller magont
Tjejerna upplever att det mest är de som behöver skolsköterskans hjälp, ofta handlar det om huvudvärk eller magont. Då och då skadar sig någon på gympan. Killarna är inte där i samma utsträckning.- Det skulle kännas mycket tryggare om hon var här oftare, menar Stina Olausson.
Tjejerna är också övertygade om att fler elever skulle söka hjälp/vända sig till skolsköterskan om så vore fallet. I dag är det många som inte ens försöker, eftersom dörren ofta är låst.