De kan tvingas säga upp sig

Erik Åkerlund och John Karlsson är deltidsbrandmän i Piteå. För dem är valet självklart.- Om jag blir arbetslös kommer jag att säga upp mig från deltidsbrandkåren, säger Åkerlund.

Deltidsbrandmännen Erik Åkerlund (närmast) och John Karlsson kan tvingas sluta med sin bisyssla om de blir arbetslösa. Anledningen är att de då förlorar pengar på a-kassans nya regler.

Deltidsbrandmännen Erik Åkerlund (närmast) och John Karlsson kan tvingas sluta med sin bisyssla om de blir arbetslösa. Anledningen är att de då förlorar pengar på a-kassans nya regler.

Foto: Gunnar Westergren Gunnar Westergren

PITEÅ2009-02-12 06:00
Anledningen är enkel.
- Intäkterna blir större genom a-kassan. Att leva på ungefär 3 500 kronor per månad efter 75 dagar går inte, säger Åkerlund.
Han tycker att reglerna är konstiga.
- Det heter ju deltidsbrandman men det är ju inte så att vi jobbar 80 procent. Det är snarare en bisyssla.
John Karlsson håller med.
- Det är en bra extra inkomst som ger trygghet, men det är inget heltidsarbete direkt.
Erik Åkerlund var arbetslös ett par år innan de nya reglerna började att gälla. Han tvingades då att säga upp sig som deltidsbrandman.
- Det gick inte att kombinera enligt a-kassan.
Vill inte sluta
Men när han började att studera till brandman i januari ifjol kunde han bli deltidsbrandman igen. Han skulle inte gilla att sluta med det ännu en gång.
- Som arbetslös är man lågt nere och vill göra något för att bidra, att då tvingas säga upp sig som deltidsbrandman för att man förlorar pengar på det gör att spiralen går ännu mer nedåt.
Åkerlund tycker att de nya reglerna som tillåter deltidsarbete och a-kassa i 75 dagar slår fel.
- Jag förstår att man inte vill ha folk som är nöjda med att jobba 50 procent och stämpla upp resten. Men inom räddningstjänsten slår det fel, ingen deltidsbrandman gör så, säger Erik Åkerlund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om