De gör det de älskar – på skoltid

Skrivhäften fylls och provscheman betas av – precis som i en vanlig klass. Men till skillnad från den typiska högstadieklassen dribblar eleverna i Hortlax fotbollsklass boll tre gånger varje vecka. Klasserna består av tjugosex elever, varav hälften är tjejer och hälften killar, och de har alla en sak gemensamt – de älskar fotboll.

PITEÅ2013-08-30 06:01

UNG har träffat ett gäng åttondeklassare som berättar om deras resa från en helt vanlig klass till en skolgång där den gemensamma nämnaren är svettiga fotbollsskor och välpumpade bollar.

I likhet med musik- och dansklasserna i centrala Piteå får eleverna som vill gå fotbollsprofil i Hortlax göra ett slags antagningsprov under våren innan det sjunde skolåret inleds.

– Antagningen var väldigt, väldigt nervös, men det var så klart skönt när det var över. Det är rätt många som söker in till fotbollsklass så konkurrensen gjorde väl sitt för nerverna, berättar Filip Flodin som börjar sitt andra år som fotbollselev i år.

Hortlaxskolans fotbollsprofilsatsning började år 2009 och alla blivande sjundeklassare inom kommunens gränser kan ansöka om en plats. I respektive klass ingår 26 elever varav hälften är killar och hälften är tjejer.

– När vi sökte in var trycket på tjejplatserna inte lika högt, men det var grymt nervöst i alla fall. Nu är det betydligt fler som söker så då blir det så klart tuffare att ta sig in, berättar Lovisa Fåhraeus som även hon börjar sitt andra år i fotbollsklass.

Förutom skolans sedvanliga lektioner, glosförhör och provskrivningar har fotbollsklasserna dessutom tre fotbollsträningar och en vanlig idrottslektion inplanerade varje vecka.

– Det är jättekul även om det kan vara jobbigt. Det är trots allt väldigt fysiskt krävande att spela så pass mycket fotboll varje vecka, men i slutändan är det verkligen värt det. Man utvecklas jättemycket och dessutom har vi en riktigt bra tränare, Leif Strandh, som pushar oss, säger åttondeklassaren Frida Johansson.

Under vintrarna äger fotbollsträningarna rum på konstgräsplanen vid Bergsviksskolan, men under sommarmånaderna spelas det i stället för fullt på Storfors fotbollsplaner.

– Vi spelar utomhus tills snön faller, konstaterar fotbollskillen Axel Pihl.

Fotbollsprofilklasserna ökar i popularitet

Det hela började med att eleverna på Hortlaxskolan gavs möjligheten att spela fotboll under skoltid ett par dagar i veckan. När intresset visade sig vara stort beslöt man sig för att satsa helhjärtat på att få till en fotbollsprofilklass på skolan. Inom loppet av två år har intresset för fotbollsklassen växt lavinartat. Från att år 2011 ha haft 56 sökande med 26 platser att fylla, var antalet aspiranter år 2013 uppe i hela 83 sökande, varav 43 flickor och 40 pojkar, på lika många platser som tidigare.

– Det blir svårare för varje år att ta sig in, men det är helt klart värt ett försök om det är fotboll man vill ägna sig åt, lovar Frida Johansson.

Fotbollsklasserna läser samma ämnen som en vanlig klass, men klämmer in några extra träningstimmar varje vecka.

– Vi har visserligen längre dagar än vanliga klasser, men det är värt det. Man får en grym sammanhållning i klassen när alla delar samma intresse. Alla som går i min klass sökte ju hit för att de älskar fotboll, och det är en rätt häftig grej att få spela med ett gäng där alla verkligen är intresserade och ger allt, förklarar Anton Lundmark.

FAKTA Antagning till fotbollsklass

Antagningsprocessen liknar en fotbollsträning där spelarna testas i olika moment. Tidigare år har upplägget sett ut som följer:

Moment 1: En dryg halvtimmes uppvärmning på liten yta med fokus på bollkontroll, koordination, driva boll, riktningsförändringar med boll, vändningar och passningsspel.

Moment 2: Passningsspel, avslut och tillslag på stora ytan.

Moment 3: Spelövningar i numerärt överläge med bollinnehav för att testa spelförståelse, passningsteknik, medtag, mottag och rörelse kring bollen. Här testas även 1 mot 1-situationer, finter och dribblingar.

Spel: Antagningen avslutas med 5 mot 5-matcher där alla ovanstående moment bedöms.

Antagningen sker tidigt på våren, vanligtvis någon gång i månadsskiftet mellan februari och mars. Kontakta syokonsulenten på din skola för att få mer information om hur du föranmäler dig till nästa vårs uttagningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om