”De flesta förstår att det är en ordningsfråga”

Kritiska röster har hörts mot Pitebos införande av p-avgift för gäster, dock inte i någon större utsträckning enligt hyresvärden.

"Att vi ser till att vi har tillgängliga besöksparkeringar ser jag i det stora hela som en positiv åtgärd", säger Andreas Engström, chef för fastighetsutveckling vid Pitebo.(Arkivbild)

"Att vi ser till att vi har tillgängliga besöksparkeringar ser jag i det stora hela som en positiv åtgärd", säger Andreas Engström, chef för fastighetsutveckling vid Pitebo.(Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2021-03-21 16:15

Den 1 februari, samma datum som kommunen digitaliserade i centrum, drog det nya systemet i gång med betalning via app, sms och taltjänst på gästplatser. Fem kronor i timmen och med max 60 kronor per dygn. 

Andreas Engström, chef för fastighetsutveckling vid Pitebo, tycker att systemet verkar fungera bra, men har i dagsläget ingen statistik på bötfällningar. Alldeles i början var Securitas inte lika "vassa" i bedömningarna. Engström känner att systemet nu har ”satt sig” och att folk nu vet vad som gäller.

Skapas den önskvärda cirkulationen?

– Det har gått så kort tid sedan införandet, men vi vet av erfarenhet från allmännyttor i bland annat Luleå och Skellefteå att de fått den effekt de vill ha; det frigörs så att det blir platser till dem som ska besöka våra boende. Syftet är att skapa mer ordning och reda.

– En sak har vi tydliggjort, har man betalat för sig får man stå på våra besöksparkeringar. Sedan kan vi inte veta vilka ärenden man har. Även om man som boende står på en gästparkering får man inte böter om man betalar för sig. 

Har ni haft många klagomål?

– Det tycker jag verkligen inte. Visst har folk haft någon negativ kommentar, men sett till hur många hyresgäster vi har kan jag inte säga det. Jag tror att de flesta förstår att det här är en ordningsfråga.

Insändare har skrivits med kritik mot införandet. En anonym hyresgäst som PT pratat med ifrågasätter det också.

– Man har inga gratistimmar som i stan. Varför kan man inte ha det, undrar personen.

– Allt går att göra på ett andra och tredje sätt. Det kan vara kloka inspel, men nu har vi valt den här lösningen. Jag tycker inte att den är speciellt oklok, säger Andreas Engström.

– Oönskade parkerande borde främst vara ett problem för centrala stan. Varför behöver avgiften gälla även i ytterområden, undrar samma person.

Andreas Engström säger att avvägning om eventuell gränsdragning gjorts i flera omgångar.

– Till slut blir det nästan som med prioriteringsrupper i vaccineringen; var ska gränsen gå? Man går vilse. Antingen gör vi det eller inte. Många förstår varför vi gör det. Ifrågasättanden kan vara kloka, men man kan alltid göra saker på fler än ett sätt.

Den här personen upplever att det kan ha påverkan på den enskildas sociala liv?

– Jag har lite svårt att se det, men visst. Att vi ser till att vi har tillgängliga besöksparkeringar ser jag i det stora hela som en positiv åtgärd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!