Utbildningen tillkom för att erbjuda högstadieeleverna vid Christinaskolans dansklasser möjlighet till fortsatt dansutbildning på gymnasienivå, men inför det här läsåret har inte en enda avgångselev från Christinaskolan sökt till dansgymnasiet.
- En flicka från Boden var intresserad, och en flicka från Luleå sökte i andra hand. Men fler var det inte, och då bestämde vi oss för att inte bedriva någon utbildning i år, säger Ann-Katrin Sämfors, rektor för yrkesdansarprogrammet på Strömbacka.
Andra utbildningar
Enligt Sämfors är det dock inte konkurrensen från andra dansutbildningar som gjort att Christinaskolans danselever valt bort yrkesdansarprogrammet.- Nej, det var färre än vanligt som sökte till Svenska Balettskolan i Stockholm också, bara tre-fyra stycken från Christinaskolan, och det brukar vara fler. De flesta har helt enkelt sökt andra utbildningar, som inte har med dans att göra.
Varför har eleverna valt bort dansgymnasiet?
- Det vet jag inte. Det kan ju vara tillfälligt, säger Ann-Katrin Sämfors, som är aningen besviken över det bristande intresset.
- Vi kan naturligtvis inte förvänta oss att 16 elever vill satsa på dansen som yrke, men det brukar åtminstone vara fem-sex stycken. Det här läsåret har vi fem elever i årskurs två i år, och sju stycken i årskurs tre.
Duktiga elever
Yrkesdansarprogrammet är treårigt och ger undervisning i balett, jazz och modern dans samt improvisation, komposition och scenisk förmedling. Ann-Katrin Sämfors är stolt över utbildningen.- Eleverna är jättenöjda, de får en väldigt bra utbildning och de når långt. Av de sex elever som gick ut i våras kom tre in på Balettakademien i Göteborg, och tre kom in på Kulturama, varav en gick direkt in i årskurs två.
Handlingsprogram
Att det inte blir någon årskurs ett på yrkesdansarprogrammet det här läsåret är inget hot mot dansgymnasiets existens. Men för att förhindra att situationen upprepas nästa år har utbildningsledningen tagit fram ett handlingsprogram.Dansgymnasiet, som har hela Fyrkanten som upptagningsområde, ska bli mer aktivt i sin marknadsföring mot andra kommuner. Dessutom ska samarbetet med Christinaskolan öka.
- I höst kommer vi att ha några lektioner tillsammans med deras nior. Vi kommer också att åka på en länsturne, för att synas mer. Det är en sak att åka till Luleå och stå och informera om programmet, det är en annan sak om man har gjort en turne till skolorna så att de ser vad dansgymnasiet är för någonting, säger Ann-Katrin Sämfors.
- Sen ska vi informera om att det finns möjlighet till jobb i framtiden även för dem som inte kan försörja sig som yrkesdansare. Yrkesdansarprogrammet ger behörighet till danspedagogutbildningen på högskolan.