Dans kuriosa
nFärsk vitlök blir snabbt torr och trist. Men skalar man klyftorna och lägger dem i olja i burk med tättslutande lock ökar hållbarheten. Vitlöken fiskas upp och hackas efter behov och oljan är perfekt som grund för dressingar.
nRäkor är grå, hummer blå och sötvattenskräftor nära nog svarta. Men på bordet är alla röda. Färgen kommer i samband med kokning. Men det finns ett undantag. Havskräftan är rosaröd hela tiden, både i havet och efter det att den kokats. Det har ställt till det för en och annan som satt tänderna i en okokt kräfta eller förvånats över hur svårskalade de är. Om man är osäker kan man titta på buksidan. En kokt havskräfta är mjölkvit på undersidan, en rå snarare klar och lätt transparent.
nSkaldjur gör verkligen rätt för sitt namn. För att komma åt det goda blir det snabbt berg av skal och andra rester. De dyra skaldjuren består till största delen av just skal och annat som man inte kan stoppa i sig. Kanske något att tänka på när man står i valet och kvalet om man ska köpa hela eller skalade skaldjur. Så här mycket skaldjur måste du köpa för att få ett kilo att äta:
Ostron - 11,1 kg ger 1 kg att äta.
Kräftor - 8,3 kg ger 1 kg att äta.
Krabba - 4,2 kg ger 1 kg att äta.
Hummer - 3,6 kg ger 1 kg att äta.
Musslor - 3,5 kg ger 1 kg att äta.
Räkor - 2,6 kg ger 1 kg att äta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!