Dans kuriosa
Så har det varit fram tills nu då finska Valio kämpat sig in i mjölkkylen via laktosfria produkter och kommer nu med ett finskt smör. Nu är det bara svensk jäst som jäser utan utländsk konkurrens.
n Pepparrot är en härlig krydda, inte minst i såser till grillad lax.
Vill du ha extra krut i den färska pepparroten ska du lägga den i iskallt vatten en stund innan den rivs och servera den i en skål med lock så smaken inte vädras bort.
n De vita sirapsflaskorna med skruvkork har gjort sitt.
Nu är det transparenta flaskor som tar över. Lättare att dosera med tydligare gradering och förhoppningsvis ska de nya korkarna förhindra att sirapen kladdar ner hela flaskan när man häller.
Ljus sirap använder man till godis och efterrätter.
Mörk sirap är bäst till kryddiga kakor och mat som exempelvis kåldolmar och bruna bönor. Vit sirap är bäst till finare bakning och ger mjukare och hållbarare bullar samt sprödare pizzabottnar.
Brödsirap, som ersätter tidigare ljus och mörk brödsirap, används till matbröd.
n Fisken kan se stor ut när den köps hel, men väl rensad och urbenad är det inte mycket som återstår. Dett är något att tänka på när man står i valet och kvalet mellan att köpa hel eller filead fisk.
Här är en lista på hur mycket fisk som går åt för att få 1 kilo fiskfilé att laga och äta.
- Abborre - 2,5 kg
- Forell - 1,6 kg
- Gädda - 1,9 kg
- Gös - 1,8 kg
- Lax - 1,5 kg
- Strömming - 1,7 kg
- Torsk - 1,5 kg
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!