Dans kuriosa
Vill man göra rent sina tänder får man vackert gå till sidan, så övriga matgäster slipper se en
gapande bordsgranne.
En etikettsregel som tyvärr råkat i glömska.
n Trött på kalla såser när du grillar och äter ute i trädgården? Köp en termos enbart avsedd för sås och problemet är löst.
Termosens isolerande förmåga är lika bra antingen man vill hålla något varmt eller kallt. Men ta för allt i världen inte en gammal kaffetermos såvida du inte gillar kaffesmak på såsen.
n Stenmurklan är en tidig vårsvamp som länge hyllats som en delikatess, om än med ett obehagligt gift som man känt till ända sedan 1700-talet.
Torkning och förvällning har ansets som en tillräcklig avgiftningsmetod, men i dag vet man att giftet inte försvinner hur man än försöker. Livsmedelsverket avråder från att servera stenmurklor i restauranger och matsalar.
Hemma gör man som man vill, men se till att förvälla svampen minst två gånger och slå bort vattnet. Torkade stenmurklor bör vattnas ur minst två timmar och även här ska vattnet kastas bort.
n Svenska konsumenter är inte längre lika intresserade av låga fetthalter. Nu oroas vi mer av tillsatser i maten antingen det är smakförhöjande eller sötningsmedel. Det konstaterar branschtidningen Restauranger och storkök so m tagit del av en undersökning gjord av YouGovs.
I Finland är man mest oroad över konserveringsmedel, aspartam och salt, i Norge över socker och i Danmark över fett, färgämnen och salmonella.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!