Orden är Jonny Nilssons, en av bovärdarna för Pitebos studentområde på Ankarskatavägen. Sedan påbyggnaden av två våningar på flera av husen har en av hans mindre roliga arbetsuppgifter varit att hålla branddörrarna stängda. Detta för att minska risken för inbrott.
- Det bästa vore väl att helt ta bort dörrarna, säger han uppgivet. Men då kommer ju vem som helst in i byggnaden.
- Det är inte så konstigt om någon blir förbannad på allt springande och sparkar igen dörrarna.
Men resultatet av sparkandet har blivit att flera av dörrarna slagits igen för hårt och på så sätt gått i baklås, något som kan innebära livsfara vid en nödsituation.
Smidigaste vägen
Trapporna är av stål och har en så kallad kvartsbur av galler längst ner - en konstruktion som gör det närmast omöjligt att ta sig ut om inte dörren fungerar. Dörrarna öppnas med vred inifrån och med nyckel utifrån. Enligt boende på området som Piteå-Tidningen talat med har problemen pågått under minst ett par månader. Och att trapporna används flitigt är det ingen tvekan om.- Bor man på loftgången är det den smidigaste vägen ut, säger en student. Självklart går man där istället för att ta omvägen via hissen.
- Ibland stöter man på en branddörr som inte går att öppna, säger en annan. Då får man vända och gå upp igen.
Ignorerade skyltar
Enligt lagen om skydd mot olyckor, som trädde i kraft 2004, är det den som äger en byggnad som har det det yttersta ansvaret för brandskyddet. Det innebär bland annat en skyldighet att vidta nödvändiga åtgärder för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.Bovärden Jonny Nilsson säger sig ha gjort vad han har kunnat. Han har satt upp skyltar på alla loftgångar om att brandtrapporna bara får användas i nödfall men det har inte givit önskat resultat.
- Jag tycker det är skrämmande men vad ska jag göra. Jag kan inte vara här dygnet runt och låsa dörrar.
Informationen om problemet verkar inte heller ha nått fram till Anders Larsson, som är ansvarig för brandsäkerhetsfrågor på Pitebo.
- Nej, det här var en nyhet för mig, säger han. Men vi måste förstås se till att det fixas. Kanske kan man sätta in en spärr så att det inte går att klämma igen dörrarna för hårt.
En lösning som Dennis Bergdahl på Räddningstjänsten i Piteå verkar tillfreds med.
- Ansvaret är Pitebos och de kan säkert klura ut en teknisk lösning. Men det är verkligen inte bra att det är så här. Görs ingenting åt det får vi gå in och se till att det blir gjort.