Omkring 24 000 nya sopkärl kommer att placeras ut hos villaägarna. Utbytet sker löpande med mål att alla hushåll ska ha nya kärl senast 1 januari 2027.
– Närsorterat är den största förändring vi har gjort inom avfallshantering i Piteå. I dag hamnar över hälften av alla förpackningar i restavfallet och bränns upp i stället för att återvinnas. Genom att förenkla sorteringen gör vi det lättare för fler att göra rätt, vilket både förbättrar återvinningen och bidrar till en mer hållbar framtid, säger Michael Bodin, återvinningschef och projektägare för Närsorterat på Pireva.
Tvåfackskärlen är fördelade plastförpackningar/restavfall och pappersförpackningar/matavfall. När hela systemet är utbyggt är planen att det ska bli totalt fyra kärl, men i dagsläget är inte lösningen för metall och glas klar.
– I dag är vi väldigt duktiga på att återvinna glas och metall, de har de högsta återvinningsgraderna, men plast och papper är det många som slänger hemma i restavfallet, säger Johanna Lundström, marknadschef på Pireva.
Nya bilar med två fack ska köpas in så båda fraktionerna kan tömmas samtidigt. Precis som i dag blir det bilar med sidlastare.
– Bilarna kommer levereras i mars-april 2026 så vår plan är därefter att köra ett testområde, säger Michael Bodin.
I dag har Pireva två perioder för hämtningen av matavfall, en vinterperiod och en sommarperiod, men vintertömningen kommer att tas bort. Med Närsorterat blir det tömning varannan vecka året runt för matavfall och pappersförpackningar. Precis som tidigare hämtas restavfall var fjärde vecka.
De nya tunnorna är gråa och rymmer vardera 370 liter. De är cirka 75 centimeter breda och 80 centimeter djupa.
Enligt Michael Bodin beräknas volymen i kärlet för matavfall vara ganska likt dagens medan volymen för restavfall kommer att minska.
– Det är vår vilja också. Har du jättemycket plats över i kärlet för restavfall så minskar incitamentet att sortera bättre. Det är viktigt att skicka signalen att göra ett bättre val i sorterandet, säger han.
Störst skillnad vad gäller restavfall blir det för de hushåll som har den större gröna tunnan.
– De flesta som har större kärl har det för att man är en stor familj eller kanske har blöjbarn och det visar sig att nästan en tredjedel av Piteås villaägare har stort kärl varav många kanske har det kvar utan att behovet finns i dag. Det är en fråga som kommer att beröra många och det vi kan säga är att vi kommer att ställa ut en standardlösning som vi tror kommer att passa de flesta när man sorterar rätt, men det finns lösningar om det finns andra behov, säger Johanna Lundström.
Michael Bodin fortsätter:
– Det kan vi trygga alla med, har du specifika behov så ska vi försöka lösa det. Men jag är helt säker på att det här kommer att underlätta. Ge det en chans, utvärdera och se vad du behöver för vi är övertygade om att det kommer att förändras och förbättras.
Den senaste plockanalysen från 2022 visar att nästan 60 procent av restavfallet var felsorterat: 15–20 procent var mat och 30–40 procent var förpackningar.
När hela systemet är utbyggt rör det sig om totalt 63 200 soptunnor för både villor och fritidshus. Tanken är att tunnorna för fritidshus ska införas under 2027, men där kan lösningarna se olika ut beroende på förutsättningarna i områdena, exempelvis gemensamhetslösningar eller enskilda kärl. Vad gäller flerfamiljshusen är 70 procent färdiga.
Kostnaden för hela projektet som producenterna ska ersätta Pireva för ligger på 80–100 miljoner kronor.