Chemrec utvecklar och breddar verksamheten

Chemrecs Bio DME anläggning i Piteå som numera ägs av Luleå tekniska universitet har tecknat avtal med företaget FloGas i Stockholm som ska blanda in det miljövänliga bränslet i sin fossila gasol.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2014-02-21 06:00

Chemrec med 17 anställda såldes till Luleå Tekniska universitet den 1 januari förra året för 30 miljoner kronor. Sedan dess har LTU med projektledaren Ingvar Landälv arbetat med att utveckla verksamheten.

– Vi har fortsatt med drift och utveckling och i november förra året beslöt Energimyndigheten tillsammans med ett brett konsortium av av industri samt Länsstyrelsen, att stödja fortsatt arbete vid anläggningen i Piteå i ytterligare två och ett halvt år, säger Ingvar Landälv.

– Idag arbetar vi med åtta olika forskningsprogram. Tillverkning av BioDME är ett.

Bränslet just nu testas på tio Volvo lastbilar i Sverige. Två av dem körs i Piteå, bland annat en bil ägd av Burlink som kör kraftliner för Smurfit Kappa.

– Bilarna körs fram till och med sista juni, säger Ingvar Landälv, som uppger att efter det ska tre bilar testas för att se om fordonen klarar EUs nya utsläppsdirektiv benämnt Euro 6.

Metanol till Perstorp

– Vi har andra leveranser än till Volvobilarna. Vi ska också leverera BioDME till företaget FloGas Sverige som ska blanda in den i sin fossila gasol. Ett tredje avtal handlar om leverans av metanol till Perstorp i Stenungsund som ska använda den i sin kemikalietillverkning. De leveranserna inleds om ett år, säger Ingvar Landälv.

Han pekar på att det är viktigt att Chemrec kan bredda råvarubiten till mer än förgasning av svartlut.

– Vi arbetar bland annat med ett projekt där vi köper pyrolysolja från Fortum i Finland. Oljan ska blandas med svartlut. Det gör det möjligt att öka kapaciteten i anläggningen vilket är gynnsamt för ekonomin. Pyrolysolja används bland annat i östra Finland är den ersätter olja i små värmesystem, förklarar LTUs projektledare.

Ny förgasningsteknik

Han uppger också att vid ETC i Piteå testas just nu IVABs förgasningsteknik och på sikt hoppas han få se fullstora metanol och DME anläggningar byggda i Piteå.

– Men en förutsättning för det är att politikerna skapar långsiktiga förutsättningar som gör det möjligt att tillverka fossilfria bränslen. För ett par år sedan ville Domsjö i Örnsköldsvik starta ett förprojekt för 80 miljoner kronor i syfte att bygga en större DME-fabrik. Men den nye ägaren som köpte fabriken drog sig ur projektet, eftersom bolaget inte fick något politiskt besked huruvida staten var beredd att långsiktitgt med styrmedel stött produktionen av förnybara drivmedel, säger Ingvar Landälv, som nu hoppas att en statlig utredning som är ute på remiss ska ändra på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om