Britta Dahlén, som fyller 64 år i november, är gymnasiechefen som aldrig gick gymnasiet. Hon skulle bli fritidspedagog när hon var ung och på den tiden behövdes ingen gymnasieutbildning för det.
– Jag har under vissa perioder i livet haft det ganska utstakat vad jag vill göra. Efter årskurs nio var min väg ganska klar – jag skulle bli fritidspedagog hade jag bestämt. Utbildningen i Sundsvall var väldigt bra och jag jobbade som fritidspedagog först i Sundsvall och fortsatte när jag flyttade till Piteå 1985. Medans jag bodde kvar i Sundsvall kände jag att jag borde läsa in gymnasieämnena, så jag började tenta av dem och sedan läsa in ämnen och pedagogik, berättar Britta Dahlén.
Hon började på Strömbacka år 2000 och har varit skolan trogen i 23 år. Första åren var hon lärare för att sedan bli rektor och för elva år sedan tog Britta Dahlén steget till att bli Strömbackaskolans högsta chef.
Hennes krokiga väg till läraryrket har hon haft nytta av, kanske speciellt under sin tid som rektor.
– Då mötte man ofta elever som var trötta på skolan och då kunde man ge dem hopp om att livet inte alltid är spikrakt. När jag kommer att tänka tillbaka på Strömbacka är det mycket glädje. Att se elever ta studenten värmer hjärtat när man vet allt arbete som ligger bakom. Engagemanget för eleverna hos personalen är roligt att se, Strömbackaskolan är verkligen en fantastisk arbetsplats.
Hon berättar att det finns många roliga minnen från hennes tid på Strömbacka.
– Bland annat den fina placering skolan fick i medborgarundersökningen 2021 och alla internationella utbyten vi har haft genom åren. En höjdpunkt var när vi fick inviga automationsverkstaden förra läsåret efter många års planering, säger Britta Dahlén.
Det har också varit tuffa tider. Förra årets poängjakt blev uppmärksammad på grund av utmaningar med alkohol, sexanspelningar och kränkande uppdrag.
– Det är ju så när man har med ungdomar att göra, ibland kanske de inte tänker fullt ut på konsekvenserna av olika saker. Jag har pratat med nuvarande elevkår och vädjat att de inte ska sätta sig i en sådan situation. Jag tror på dialog, att prata med varandra och få förståelse, säger Dahlén.
Den ekonomiska krisen har drabbat skolan hårt. Svåra beslut om besparingsåtgärder är inget som gymnasiechefen gillar.
– Vi är en ganska stark yrkesskola där priserna verkligen gått upp på bland annat drivmedel. Det är nog bland det svåraste i den här rollen att hantera att man måste kapa för att budgeten inte räcker till. Det har ibland varit sömnlösa nätter där man ligger och funderar på hur det ska gå. Vi måste trots allt ha lärare i klassrummen och besluten man tvingas ta påverkar tjänster, personer och familjer så är det tufft, säger hon.
Efter 23 år i olika roller på Strömbackaskolan lockar friheten. Britta Dahlén har många planer som kanske har fått stå tillbaka eftersom tiden inte riktigt har räckt till.
– Jag ska bli mormor igen och jag hoppas få mer tid för mina barnbarn i Stockholm. Vi planerar också en tågluff i Italien och jag vill åka mycket skidor, både längd och utför. Lite mer kunna ägna mig åt både familj och intressen helt enkelt. Samtidigt är man kluven, det finns en stark jobbidentitet som man tappar, så det handlar om att tänka "vem är jag nu", säger gymnasiechefen.