Det är i en motion som centerpartiet för fram förslaget att börja laga maten på de åtta vård- och omsorgsboende i Piteå kommun istället för att använda sig av dagens storköksmodell.
Totalt bor det cirka 500 äldre människor på boendena.
– Vi vill börja med äldreboendena, där äter de som bor där alla målen och maten är en viktig del av omvårdnaden. Det känns som att det blir en bättre kvalité på maten om den lagas nära och att den som lagar maten har kontakt med den som äter den. Då är det enkelt att rätta till om något blir fel, säger Majvor Sjölund, gruppledare för centerpartiet i kommunfullmäktige.
Är det den senaste tidens kritik mot den mat som serveras som fått er att agera?
– Nej, det har varit mycket kritik, men det har det varit hela tiden, säger Majvor Sjölund som bland annat nämner den kritik som förs fram på exempelvis anhörigträffarna till kontaktpolitikerna som sedan i sin tur för den vidare till politikerna i socialnämnden.
– Men då är socialnämnden inte ansvarig nämnd, vilket också blir fel, säger Majvor Sjölund som också förslår att den bör vara det.
Men nu har Piteå kommun både lagt ut tid och pengar på den nya kostorganisationen, är det värt att riva upp allt och börja från början igen?
– Ja, i så fall är Piteå inte den första kommun som gör det, säger Major Sjölund och nämner att många kommuner övergett "cook and chill"-metoden (se faktarutan) eftersom den inte gav de effekter man trodde att den skulle ge – trots att det kostar pengar även att backa tillbaka.
Hon menar att Piteå kommun inte kan blunda längre utan borde överge storköksmodellen.
– Har vi fattat ett dumt beslut ska vi inte fortsätta på den linjen. Då måste vi ha modet att säga: "Vi ändrar oss och gör något nytt", säger Majvor Sjölund som påpekar att det på Källbo fortfarande lagas mat på plats.
– Varför inte jämföra, är maten så mycket dyrare på Källbo än på de andra boendena? Vi tror att Källbo vinner, det blir både mindre svinn och de boende äter bättre, mår bättre och känner sig starkare när de får i sig den näring de behöver vilket minskar andra omkostnader, säger Majvor Sjölund som också vill se det ur personalens synvinkel.
– De är jätteduktiga och borde få laga maten istället för att sprätta kartonger som de gör i dag. Det finns en stolthet i att få laga god mat som gästerna tycker om och få se deras reaktioner direkt.