Ingen arbetsrätt
För att göra detta möjligt i Sverige krävs förändringar i arbetsrätten. Maud Olofsson kallar förändringarna för "vissa lättnader". I praktiken skulle det innebära att ungdomar som får sparken efter ett år ska få cirka en månadslön i avgångsvederlag och den som sparkas efter två år ska få två månadslöner.Olofsson går också till angrepp mot minimilönerna i kollektivavtalen som hon anser är alldeles för höga, men hon tillägger snabbt:
"Som svensk politiker ska jag inte lägga mig i avtalsrörelsen, men jag vill gärna påpeka detta fenomen, därför att det ska läggas till övriga hinder för unga att ta sig in och få ett jobb".
Skapar otrygghet
Markus Kristiansson, ungdomsombudsman på LO, tror inte att ett slopande av lagen om anställningsskydd för unga ger fler jobb. Han kallar förslaget för "mycket utmanande" och menar att det bara skapar otrygghet och ännu större utanförskap i samhället.- Ungdomar är redan i dag hänvisade till arbetsmarknadens mest otrygga arbeten. Centerns förslag kommer därför inte att leda till fler jobb, bara ytterligare försämrade villkor för ungdomar, säger Kristiansson.
Även Johan Sparrman, ordförande i SSU Norrbotten, är kritisk mot förslaget.
- Det finns ett problem med att unga står utanför arbetsmarknaden, vilket skapar en känsla av otrygghet. Men det problemet löser vi inte genom att skapa låglönearbete för unga och osäkra arbetsförhållanden, säger Sparrman, som avslutar med att känga till Maud Olofsson som han anser springer moderaternas ärenden.
Stefan Tornberg, centerpartiet i Norrbotten, tycker att Maud Olofssons förslag är bra.
- Det är viktigare att få in unga i arbetslivet än att slå vakt om systemet. Det gäller ju inte alla ungdomar, utan tanken är att det ska finnas som möjlighet för arbetsgivarna, säger Stefan Tornberg.