Men någon kallelse till Sunderbyn fick han aldrig.
Opererades i Umeå
Efter drygt ett halvår kontaktade mannens hustru urologkliniken i Sunderbyn, där man dock inte kunde finna den remiss som skulle ha skickats från Piteå älvdals sjukhus.Hustrun kontaktade då kirurgmottagningen i Piteå, som denna gång kallade 82-åringen till undersökning och sedan remitterade honom till urologkliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, där han opererades för sin cancer.
Efteråt undersöktes mannen, och då fanns det inte några tecken på att cancern skulle ha spridit sig som följd av den fördröjda operationen.
Skickades inte vidare
Men var tog då den försvunna remissen vägen?En undersökning har visat att remissen, som sändes elektroniskt, kommit fram till kirurgmottagningen i Piteå, men att den där av misstag förmodligen har tryckts ut på papper istället för att på elektronisk väg skickas vidare till Sunderbyn.
Händelsen Lex Maria-anmäldes till Socialstyrelsen, som nu konstaterar att patienten utsattes för en onödig risk eftersom nödvändig behandling fördröjdes på grund av den försvunna remissen.
Utbildning och rutiner
Socialstyrelsen anser att händelsen, oavsett orsak till att remissen inte kom fram, visar på behovet av genomtänkta, tydliga och väl kända rutiner för remisshantering, samt att den personal som hanterar remisserna har tillräcklig utbildning.Därför vill Socialstyrelsen senast den 3 februari 2006 få en redogörelse från verksamhetschefen över vilka åtgärder som vidtagits eller planeras för att minimera risken för att händelsen upprepas.