Byråkrati kan stoppa industriprojekt

JURIDIK. Planerade investeringar för nära 50 miljarder kronor i Piteå riskerar att försvinna i byråkratins långsamma kvarnar. Kommunen uppvaktade nyligen regeringen för att få en ändring till stånd.- Lagstiftningen har inte hängt med i utvecklingen, säger Erik Persson, näringslivschef.

Piteå2007-12-21 00:00




PITEÅ (PT)
Piteå-Tidningen har tidigare i ett flertal artiklar berättat om de planerade satsningarna på biodieselfabriken samt vindkraftsparkerna i Markbygden och ute till havs. Projekt med en investeringsvolym på totalt mellan 45 och 50 miljarder kronor.

Alla tre har fastnat i byråkratins och lagstiftningens långsamma kvarnar.

- Det här kan till och med stoppa projekten. Inte alls bra, suckar Persson.

Detaljplan i vildmark

Tillsammans med kommunalrådet Peter Roslund, vindkraftsamordnaren Ewa Hedkvist
Petersen och kommunens fysiske planerare Per Lidström uppvaktade han nyligen både näringsdepartementet och miljödepartementet.

- Vi pratade om tillståndsprocesserna som enligt vår mening blivit allt för tidskrävande och inte alls är anpassade för etableringar av stora vindkraftsparker, berättar Persson och ger ett
exempel:

- I dag kolliderar bygglagen med miljölagen. En vindkraftspark i skogen kräver detaljplan. Så var väl inte tanken. Det blir nästan absurt. Detaljplaner är till för tätorter, inte vildmark.

Flyttar utomlands?

Etableringar brukar också överklagas. Så har skett även i Piteå.

- Självklart ska vi respektera enskildas intressen men genom att man kan överklaga i flera steg och till flera instanser så drar processerna ut på tiden alldeles för länge. För exploatörerna innebär detta enorma kostnader bara i arvoden till konsulter och jurister. Det är inte alls bra.

Persson är bekymrad.

- Krånglet kan leda till att tänkbara investerare tröttnar och ser sig om efter andra intressanta etableringsorter utanför Sverige. Då går vi miste om både jobb och ekonomisk tillväxt.

Efterlyser ramverk

Men att ändra på lagstiftningen är ingenting som görs i en handvändning.

- Det tar några år. Alla verkar överens om att en ändring måste till. Tyvärr befinner vi oss mitt i skarven mellan det gamla och det nya.

Persson önskar att eventuella exploatörer kunde ges möjlighet att göra en ansökan för ett större område och få ett snabbare besked var det är möjligt att förverkliga planerna.

- Åtminstone hoppas jag att vi får ett övergripande ramverk som underlättar tillståndsprövningen.

Irriterad

Kommunen hoppas att de fyra första vindkraftverken i Draga-
liden snart står på plats. I går godkände för övrigt länsstyrelsen planerna (se artikel intill).

- Jag tror det blir psykologiskt viktigt att kunna visualisera vindkraftverken. Då får vi även möjlighet att starta utbildningar. Enercon har för övrigt garanterat leverans av fyra verk under 2008.

Tyska Enercon har också ett trainee-program som kommunen hoppas kunna nyttja.

Hindret för den planerade biodieselfabriken på Haraholmen är miljödomstolen i Umeå. Underbemanning gör att ärenden samlas på hög. Företaget SunPine AB hade hoppats på ett besked redan före sommaren men väntar ännu på ett beslut.

- Sånt gör mig irriterad. Det kan sabba hela satsningen, varnar Persson.





Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om