Bybor kräver folkomröstning om skolorna

Piteå byaforum tar strid för kommunens hotade småskolor och kräver en folkomröstning i frågan. Men först måste cirka 3 400 namnunderskrifter samlas in.– Vi tycker att skolstrukturutredningen är undermålig, säger Lars Sjölund, ledamot i Piteå byaforum.

PITEÅ2013-08-20 06:01

Redan i sitt remissyttrande krävde Piteå byaforum, som är en paraplyorganisation för kommunens byaföreningar, en folkomröstning om hur framtidens skola ska organiseras i Piteå kommun.

Att lägga ner skolorna i Hemmingsmark, Lillpite och Alterdalen ser Lars Sjölund som ett direkt hot mot byarnas överlevnad.

– Nedlagda skolor utarmar byarna. Vem vill flytta till en by som saknar skola. Målsättningen ska väl vara att få folk att flytta ut till byarna.

Elevunderlaget har sjunkit kraftigt under flera år. Finns det en gräns för att bedriva skolverksamhet i en by?

– Ja, det gör det, men de byar som nu berörs är inte i närheten av den gränsen än. Det viktiga är att se till barnens bästa, säger Lars Sjölund.

Samla in namn

Piteå byaforums styrelse är tveksam till att det ens finns några besparingar att hämta på nedläggningar. Enligt Sjölund innebär exempelvis en flytt från Lillpiteskolan att skolan i Böle måste byggas om.

Nu hoppas Piteå byaforum att en folkomröstning ska förändra inriktningen i den skolutredningsutredning som längre fram i höst ska ligga till grund för ett politiskt beslut.

– Vi startar namninsamlingen i samband med skärgårdsfesten vid Västra kajen i Piteå på lördag. Vi hoppas och tror att det är många som är kritiska till de planerade nedläggningarna, säger Lars Sjölund och tillägger:

– Det här är ingen byafråga. Det handlar lika mycket om Klubbgärdsskolan i stan. Vi tror helt enkelt att små skolor är minst lika bra som stora skolor i tätorten.

Vill folkomrösta

För att få till stånd en folkomröstning krävs att tio procent av kommunens röstberättigade skriver under namnlistorna. Det handlar om cirka 3 400 namnunderskrifter. Målsättningen är att den insamlingen ska klaras av på en vecka.

– Listorna ska spridas ut. Vi tror att det är fullt möjligt och då tvingas kommunfullmäktige ta upp kravet om folkomröstning.

Men om två tredjedelar av ledamöterna säger nej så blir det ingen folkomröstning. Socialdemokraterna har själva 30 mandat, men för ett nej krävs det 34 mandat.

– Socialdemokraterna måste ha stöd av andra för att kunna stoppa folkomröstningen. Det ökar våra chanser.

I nuläget finns det väl inget färdigt förslag att rösta om?

– Nej, men andemeningen i skolstrukturutredningen är ju att lägga ner ett antal skolor och flytta barn. Vår inriktning är att behålla de befintliga skolorna, säger Lars Sjölund.

Fakta Folkomröstning

Om 10 procent av de röstberättigade begär det måste fullmäktige pröva om en folkomröstning ska hållas.

Namnlistorna måste innehålla så väl namn som personnummer.

Men om två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige sedan röstar nej till initiativet blir folkomröstningen inte av.

Fullmäktige kan dessutom begränsa folkomröstningen till en viss del av kommunen/landstinget.

Kommunala folkomröstningar är alltid rådgivande.

Tanken är mer att den ska ge vägledning i beslut.

Rösträtt har alla med rösträtt vid kommunala val i det område där folkomröstning ska hållas.

Källa: Riksdagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om