Byar telefonisolerade efter åskoväder

Efter ett kraftigt åskoväder för åtta dagar sedan har byarna Grannäs och Sundsnäs vid den västra kommungränsen, varit utan möjlighet att ringa mobilt. Den som måste ringa tvingas åka en mil för att få kontakt.

Folk boende i Grannäs och Sundsnäs, vid den västra kommungränsen, har varit utan mobiltäckning i en dryg vecka. Någon fast telefoni finns inte.

Folk boende i Grannäs och Sundsnäs, vid den västra kommungränsen, har varit utan mobiltäckning i en dryg vecka. Någon fast telefoni finns inte.

Foto: Martin Fryklund

PITEÅ2014-08-05 05:00

För två år sedan monterades det fasta telefonnätet ner i det aktuella området och man har sedan dess fått förlita sig till mobiltelefoni. För åtta dagar sedan drabbades Grannäs och Sundsnäs av ett åskoväder som gjorde att den mobila telefonin slogs ut. Även strömmen bröts. Strömmen fick man tillbaka efter tolv timmar. Då kom nästa oväder och strömmen bröts igen för att komma tillbaka nio timmar senare. Telefonin kom dock inte tillbaka och nu har det inte gått att ringa på en dryg vecka.

– Man är oerhört sårbar utan telefon. Vi har blivit lovade att det ska fixas men inget händer. Det bara skjuts upp och skjuts upp, säger Ingeman Berggren som har en fritidsbostad i Grannäs.

En mil för kontakt

Ingemar Berggren är särskilt orolig över de gamla människor som bor i området som inte kan förmedla sig med omvärlden.

– Den som måste ringa får åka en mil för att få kontakt.

Enligt Ingemar Berggren är det masten på Storrisberget som slagits ut och så länge den är ur funktion går det inte att ringa.

Ansträngd situation

– Det senaste jag hörde var att den ska fixas på onsdag men jag blir inte förvånad om det skjuts upp ytterligare. Enligt vad jag hört kan det handla om reservdelsbrist men det kan lika gärna vara personalbrist och det känns ännu värre.

Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia, beskriver telefonsituationen som ansträngd över stora delar av landet. Att åskan ställt till det och att det jobbas för fullt för att åtgärda alla problem.

Inga egna tekniker

– Telia har inga egna tekniker, utan de som jobbar med det hyrs in. Som det är nu uppstår det fler fel än teknikerna hinner med att laga. De gör prioriteringar för att hinna laga så mycket som möjligt och få så lite spilltid som möjligt. Med den pressade situation som råder kan det vara så att glest befolkade områden anses få för mycket transporttid för att prioriteras.

Varför sätter man inte upp en nödtelefon i området?

– Telia har inga nödtelefoner att låna ut. Det är något som räddningstjänsten och kommunen ansvarar för. Det brukar handla om att få dit en satellittelefon.

Ingemar Berggren är trött på den nonchalans som han tycker att Telia visar gentemot de boende i området.

– Att det inte prioriteras där det inte finns några alternativ är fördjävla dåligt på ren svenska, säger Ingemar Berggren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om