Butiker försöker minska matsvinnet

Varje dag slängs stora mängder mat runt om i Sverige. Ett projekt i Lund, "Resurskocken", syftar till att minska matsvinnet. Men det finns inga sådana planer i Piteå. Här prissänker butikerna matvaror som är nära bäst före-datum eller skänker dem till ekonomiskt utsatta.

Konsumenterna är de som står för det mesta matsvinnet. Varor som passerat bäst före-datum slängs ofta. ”Pengarna som maten är värd hade kunnat användas till annat”, menar Maria Stoltz.

Konsumenterna är de som står för det mesta matsvinnet. Varor som passerat bäst före-datum slängs ofta. ”Pengarna som maten är värd hade kunnat användas till annat”, menar Maria Stoltz.

Foto:

PITEÅ2015-07-12 19:42

Hösten 2007 startade projektet "Resurskocken" på Ica Malmborgs Tuna i Lund med syfte att minska matsvinnet från affärerna. Varje dag lagar en kock mat av råvaror som sorterats ut och sedan säljs färdiga rätter till kunderna. Projektet erbjuder en lösning för varor som inte säljs.

– Det kan vara felbeställningar, fel på förpackningar eller en annan anledning till att varan inte sålt som förväntat. Vi använder inte det som har gått ut, säger Anna Billing, projektledare.

På så sätt används matsvinn som är värt 1,5 miljoner kronor varje år. Projektet är självfinansierande och hon poängterar att det inte handlar om att göra en vinst.

– För branschen är det mycket billigare att slänga matsvinnet än att ta hand om det. Avsikten med projektet är att förhindra matsvinnet.

Inte aktuellt i Piteå

Något liknande projekt är inte aktuellt på Ica, Coop eller Willys i Piteå. Ica Supermarket Bergsviken slänger, enligt ägaren Reijo Creivi, livsmedel för drygt en miljon kronor per år, men har inga möjligheter att inrätta ett kök.

– Att börja bygga kök är en kostnadsfråga och en utrymmesfråga. Butikerna som gör det idag har redan förutsättningarna, säger han.

Ica Kvantum har inte heller några planer på att införa matlagning och försäljning av matsvinn.

– Det är inte lönsamt. En storstad är någonting helt annat, säger Per Stenmark, Icahandlare på Ica Kvantum.

Säljer till lågt pris

Istället försöker många butiker i Piteå göra inköpen så minimala som möjligt och prissänker de varor som är nära utgångsdatum eller har trasiga förpackningar. En del Coop-butiker samarbetar med organisationer som skänker torrvaror med trasiga förpackningar till människor som är ekonomiskt utsatta. Ica Supermarket Bergsviken har ett välgörande kylskåp som Hortlax församling delar ut till ekonomiskt utsatta. Willys använder ett datasystem för att minska svinnet och med stölder inräknat utgör det en procent av den inköpta maten.

– Rätt inköp är det viktigaste, att man är noga i beräkningarna, säger Daniel Lövgren, butikschef på Willys.

Nordens första sociala supermarket är på väg att öppna. Willys är med och bidrar med varor i pilotprojektet som syftar till att minska matsvinnet och drivs av Stockholms Stadsmission. Människor som är ekonomiskt utsatta ska kunna handla varor som är nära bäst före-datum eller inte kan säljas i butiker av andra anledningar, för en tredjedel av ordinarie pris. De som känner ett miljöansvar kan också handla till fullt pris. Målet är att ta hand om 200 ton överbliven mat det första året.

Utgången mat ej farlig

Många konsumenter väljer noggrant ut de råvaror som ser bäst ut och Per Stenmark, Icahandlare, menar att det är svårt att sälja frukt som blivit kantstött eller på annat sätt inte motsvarar kundernas förväntningar.

– Det spelar ingen roll vad man sätter för pris. Konsumenterna är ganska noggranna.

Daniel Lövgren menar att de privata hushållen står för det största matsvinnet i Sverige. Han betonar att bäst före-datum inte behöver avgöra när maten blir dålig.

– Hushållen står för det största svinnet i Sverige. Som konsument ska man smaka på maten, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om