Det har blivit dags för Piteå-tidningens traditionsenliga semmeltest och i år är det personal, fem busschaufförer och en trafikledare, på Nordbergs buss som axlat rollen som semmelsmakare. De kan det här med att äta semlor. Varje fredag, stora delar av året, serveras nämligen bakelsen i fikarummet.
Semmeltestet går ut på att testgruppen får bedöma varje semla, visuellt och smakmässigt, utan att veta vart semlan kommer ifrån och sedan betygssätts varje semla från ett till fem. Årets test består av tio olika semlor och var och en var överlag ganska överens i bedömningen.
Vissa av dem är mer förtjust i semlor än andra. Trafikledaren Lars Sandberg är den på företaget som är den största semmelfantasten. Han är Piteås svar på Ture Sventon, enligt kollegorna.
– Jo jag tycker om semlor, det har vuxit fram kan man säga. Det har blivit så att vi fikar semlor på jobbet och nu håller vi nog i fram till påsk, säger Lars Sandberg.
Den bästa semlan har perfekt mandelmassa, perfekt grädde och bullen ska vara god och fluffig, tycker han. Den beskrivningen stämde in på semlan som kom från Hanséns bageri som han gav högst betyg.
– Grädden var perfekt, inte för söt och inte för osöt, säger Lars Sandberg.
Kärt barn har många namn. Semlan kallas också för fastlagsbulle eller fettisdagsbulle och när den äts tillsammans med varm mjölk heter det hetvägg. Oavsett vad man väljer att kalla bakelsen är den enligt tradition gjord av ett ljust vetebröd med en söt fyllning av mandelmassa och grädde. Viktigast är såklart smaken, men utseendet påverkar helhetsbedömningen också.
Det är noga när det kommer till grädden, tycker de. Den får som sagt inte vara för söt, men den får heller inte vara för hård vispad. Mandelmassan ska ha en klar mandelsmak. Det är vikigt att det inte smakar konstgjord och den får gärna innehålla små mandelbitar. Själva bullen ska vara gyllenbrun och torra bullar är ingen hit. Den får inte vara för hög, det ska gå att äta den utan att kladda ner ansiktet, locket ska vara lagom stort och mängden florsocker är också avgörande.
– Det får inte vara för mycket florsocker på semlorna, säger Anders Wikdahl.
När det kommer till hetväggs-varianten tycker Stig Sjölund att den passar ypperligt efter en tur utomhus.
– Jag tar gärna en sådan efter att jag varit ute och åkt skidor, säger han.
Årets testade semlor:
"Snygg bulle"
1 Hanséns
Omdöme: Perfekt, ser ut som en semla såg ut på 80-talet som den ska se ut, vackert brungräddad.
Betyg: 4,5
Pris: 27 kronor
"Väl avvägd semla"
2 Ekbergs konditori
Omdöme: Som en riktig semla, för platt bulle, god mandelmassa.
Betyg: 3,83
Pris: 25 kronor
"Välskuret lock"
3 Coop forum (Bonjour)
Omdöme: Snygg spritsning, för söt grädde, fint snitt på hatten.
Betyg: 3,33
Pris: 34,90 kronor (2-pack)
"För hög bulle"
3 Ica kvantum (Bonjour)
Omdöme: Svår att äta utan att näsan hamnar i bakelsen, smaklös grädde,?god och lagom mängd mandelmassa.
Betyg: 3,33
Pris: 34,90 kronor (2-pack)
"För lite mandelmassa"
5 Röda lyktan
Omdöme: Aningen torr bulle, för mycket grädde, lite torr men lättuggad.
Betyg: 2,83
Pris: 25 kronor
"För mycket florsocker"
6 Café Piteå
Omdöme: Väl mycket gräddad, smaklös grädde, söt och god mandelmassa.
Betyg: 2,5
Pris: 25 kronor
"Lagom hög semla"
7 Café Rosenboden
Omdöme: Snygg och välsvarvad, seg bulle,?perfekt grädde men för söt mandelmassa.
Betyg: 2,3
Pris: 25 kronor
"Tunt och fint lock"
8 Kvartersbageriet
Omdöme: Semlan ser trött ut, bullen är torr och lite urgröpt, stor semla med mycket av allt.
Betyg: 2,16
Pris: 30 kronor
"För mycket grädde"
9 Trend café
Omdöme: Hårt vispad grädde, något torr bulle, god mandelmassa.
Betyg: 2
Pris: 25 kronor
"Torr bulle"
10 Bryggan
Omdöme: Ser tråkig ut, grynig mandelmassa, konsistensen liknar en frukostfralla.
Betyg: 1,33
Pris: 22 kronor