Förrädiska isar bakom stark avrådan från skoterkörning

Isarna vid kusten har börjat lösas upp och där de fortfarande ligger kvar är de förrädiska. Räddningschef Jim Lundström avråder starkt från vistelse på isen och Piteå snöskoterklubbs ordförande, Per Söderberg, betraktar skotersäsongen vid kusten som slut.
Inåt landet och i fjällen är läget något annorlunda. 

På många platser i Pite älvdal är isarna dåliga och folk avråds från att vistas på dem. Nästan överallt har utsatta skotermarkeringar plockats in som ett tecken på att det är färdigkört. (Arkivbild)

På många platser i Pite älvdal är isarna dåliga och folk avråds från att vistas på dem. Nästan överallt har utsatta skotermarkeringar plockats in som ett tecken på att det är färdigkört. (Arkivbild)

Foto: Kurt Engström

Piteå2025-04-16 20:00

Plusgrader i kombination med lite snö och en sen påsk gör att förutsättningarna för skoterkörning till helgen inte är optimala. Från olika håll kommer varningar om förrädiska isar och en ny undersökning visar att många förare är dåligt förberedda.

Jim Lundström, räddningschef för Piteå/Älvsbyn, konstaterar att isarna blir sämre och sämre för varje dag och att det är öppet vatten på många ställen. Han avråder starkt från att vistas på isen i påsk.

– Det är inte ett bra isläge och vi har haft folk som gått igenom, säger han och berättar att helt nyligt fick en räddningshelikopter plocka upp en skidåkare som gått genom isen i Umeå.

undefined
Jim Lundström anser det mycket oklokt att köra skoter på isarna vid kusten. (Arkivbild)

Han påpekar att det kan finnas isar det går att vara på men att man har ett egenansvar.

– Man bör vara säker på att det är bra is där man är. Man ska inte vara ute ensam och man bör vara utrustad med isdubbar, säger han.

Per Söderberg, ordförande för Piteå snöskoterklubb, har ställt undan sin skoter för i år och konstaterar krasst att snöskotersäsongen vid kusten är slut.

– Jag skulle inte rekommendera någon att vara ute på isen med skoter här omkring. Vid Alterälven, där jag bor, är det strömmande vatten och isen har börjat gå upp och utåt havet är det öppet vatten. 

undefined
Per Söderberg, ordförande, Piteå snöskoterklubb, har ställt undan skotern för vintern och betraktar skotersäsongen vid kusten som slut. (Arkivbild)

Han säger att skoterklubben brukar staka ut skoterleder på vissa sjöar i kommunen, men att dessa markeringar nu är borttagna, vilket visar att det är färdigkört.

Ulf Lundström, räddningschef i Arjeplog, säger att isarna på sjöarna närmast samhället förvisso håller men att de i princip är snöfria vilket gör dem besvärliga att köra skoter på.

– När det blir plusgrader mjukas ytskiktet upp och då går det väl att köra men när det blir minusgrader fryser det till och blir som en skridskobana. Högre upp i fjällen ligger snön kvar så där är det bättre, säger han.

undefined
Skoterklubbens ordförande Per Söderberg och räddningschefen Jim Lundström, avråder starkt från all skoterkörning på isarna vid kusten. (Arkivbild)

Även i Arjeplog har skoterklubben börjat plocka in skoterledspinnar. Ulf Lundström förklarar att vindvakshål kan finnas på vissa ställen och han uppmanar till försiktighet för dem som ska ut och köra skoter.

– Närmast samhället där det finns strömmande vatten bör man vara väldigt aktsam, säger Ulf Lundström.

 Om några dagar avgörs Jäckviksnappet som går av stapeln på Hornavans is. Ulf Lundström ser ingen risk för att isen inte skulle hålla.

– Tävlingen är ju precis vid samhället så många promenerar ju ut på isen från bilen men det finns såklart de som kör dit med skoter också. Isen är fortfarande tillräckligt stabil att vara på men det är som sagt vanskligt att köra skoter på den då den är alldeles blank.

undefined
Jäckviksnappet avgörs på Hornavans is under påskhelgen men enligt Ulf Lundström, räddningschef i Arjeplog, är det ingen fara att vistas på isen men den kan vara vansklig att köra skoter på då den är i princip snöfri och alldeles blank.

Nationella Snöskoterrådet manar till försiktighet vid skoterkörning på isbelagda sjöar och vattendrag och uppmanar alla som ska köra snöskoter i påsk att söka aktuell information om isläget. "En ny enkätundersökning visar att en av fem snöskoterförare varit med om en incident där isen brustit eller varit nära att brista. Endast en av fyra brukar ha med sig isdubbar. Merparten av de drunkningsrelaterade dödsolyckorna med snöskoter de senaste tio åren har inträffat under slutet av vårvintern", skriver rådet i ett pressmeddelande.

– Vintern har varit ovanligt mild i många delar av fjällkedjan och eftersom påskhelgen dessutom är sen, kan isen vara betydligt svagare och mer förrädisk än normalt. Isens bärighet kan dessutom snabbt försämras i samband med varma temperaturer, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Nationella Snöskoterrådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!