Brottskontroller vid nyanställningar ökar

Antalet arbetsgivare som kräver att de som söker jobb ska visa upp utdrag ur polisens belastningsregister blir allt fler. Antalet ärenden har mer än fördubblats på åtta år och 2011 beräknas bli ett rekordår.

PITEÅ2011-07-25 06:00

- Det har varit en lavinartad ökning och känns nästan som om var och varannan arbetsgivare vill ha ett registerutdrag, säger Solveig Johansson på Rikspolisstyrelsen som hanterar utdragen, till TCO-tidningen.

Förra året gjordes 363 900 utdrag. Baserat på siffrorna från årets första tre månader beräknas 2011 hamna på 458 400 utdrag. I utdrag som skolor och barnomsorg vill ha syns bara sexualbrott och grova våldsbrott. De enskilda utdragen utgör dock nästan hälften, och där syns också mindre brott som snatteri eller fortkörning. Kicki Edström, ordförande för KRIS (Kriminellas revansch i samhället) i Umeå gillar inte utvecklingen.

Förståelse för utdrag
- Man kan göra förseelser utan att för den skull vara kriminell, det slår hårt mot speciellt ungdomar. Är man sedan tungt kriminellt belastad blir det jättefel att aldrig få någon ärlig chans.

Hon har förståelse för att vissa arbetsgivare begär utdrag ur registret, som skolor och dagis, men ifrågasätter om det alltid är nödvändigt inom andra yrken.

- Sedan är frågan hur länge det ska följa med en och om man aldrig har möjlighet att få upprättelse, aldrig få någon ärlig chans, säger hon, och påpekar att det ytterst handlar om möjligheten att bli självförsörjande.

- Från början handlade det om goda intentioner för att skydda barn och andra utsatta, men det blir lite av ett kontrollsystem. Vad är egentligen syftet, är det att skydda arbetsplatsen och arbetstagarna eller att utöva makt och kontroll, frågar hon sig.

Kicki Edström är rädd att det i sin tur leder till ett hårdare klimat i samhället.

- Det blir allt större segregation och när fler människor hamnar i utanförskap blir det ett allt tuffare klimat att leva i.

Rikspolisstyrelsen har också noterat att de flesta yrkeskategorier berörs.

- Arbetsgivare har blivit mer medvetna om denna möjlighet och det sprider sig. Det kan handla om taxichaufförer, måltidspersonal i skolan, postjobb eller jobb i kommunen, säger Solveig Johansson till TCO-tidningen, och fortsätter:

- Det ringer folk som är helt förtvivlade och har ett jobb som står på spel. De frågar om det finns något de kan göra för att ta bort det som står i brottsregistret, men det går ju inte.

En arbetsgivare kan inte själv begära ett utdrag ur belastningsregistret för en arbetssökande, men kan kräva att den sökande själv beställer utdraget och visar upp det i samband med anställning.

fakta Begär ni utdrag ur belastningsregistret när folk söker jobb hos er?

Piteå kommun:

"Skolan och barnomsorgen gör det, även för städare och vaktmästare, alla som rör sig inom skolvärlden", säger lönekonsulten Birgit Vesterberg på kommunen.

Pite havsbad:

"Det gör vi inte, jag tror aldrig vi har gjort det, men jag förstår varför man gör det. Det är mer ansvar att ha en anställd. Vi tittar på kreditupplysningar, beroende på vilken tjänst det handlar om förstås", säger vd Robert Sjölund.

SCA Packaging Munksund:

"Jag tror inte vi gör det, jag är nästan helt säkert. Det vi gör är att drogtesta alla innan anställning, det är obligatoriskt", säger vd:n Per Embertsén.

ICA Kvantum:

"Nej, det gör vi inte. Vi är däremot väldigt noga med referenserna och så fokuserar vi extremt mycket på intervjun", säger Daniel Stenmark, butikschef.

Coop Forum:

"Inte generellt, än så länge är det referenser som gäller, men man vet aldrig hur det kommer att se ut i framtiden", säger Per Setterqvist, stormarknadschef på Coop.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om