Brister på äldreboenden

Stress och trötthet präglar äldreomsorgen i Piteå. Personalen räcker inte till och det är brukarna som ytterst drabbas av bristerna på kommunens boenden.

Lex Maria. Det är inte alltid personalen har tid med brukarna på Piteå kommuns äldreboenden. Lex Maria-anmälningarna från i sommar är en dyster läsning där brister i personalbemanningen är en återkommande orsak.

Lex Maria. Det är inte alltid personalen har tid med brukarna på Piteå kommuns äldreboenden. Lex Maria-anmälningarna från i sommar är en dyster läsning där brister i personalbemanningen är en återkommande orsak.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Piteå2016-10-28 20:25

Under 2016 har personalen gjort ett 20-tal Lex Maria-anmälningar om den rådande arbetssituationen. Den största delen av avvikelserapporterna härrör från sommaren. I rapporterna tecknas ett mönster av brukare som inte fått mat eller medicin, möjlighet att duscha eller otillräcklig omvårdnad i tid. I ett fall hade en 92-årig kvinna inte fått bajsa på 13 dagar vilket ledde till smärta och obehag.

Orsaken till problemen uppges nästan alltid bero på brister i bemanningen och problem att få tag på vikarier. Personalstyrkan är slimmad och så fort någon blir sjuk eller är borta av andra anledningar blir arbetssituationen ansträngd.

– Varje fall är allvarligt för den drabbade brukaren, men sammantaget blir det en negativ trend och då måste vi tag i det. Om personalen inte hinner med sina arbetsuppgifter så ska det skrivas avvikelserapporter. Då får vi en konkret och tydlig bild, säger Eva Börjesson Öman, kvalitetscontroller för äldreomsorgen.

Verksamheten har sammanställt och redovisat avvikelserna (något som sker årligen) för socialnämndens individutskott. Där har man tittat på mängden och karaktären på avvikelserna samt allvarlighetsgrad.

– Nu väntar vi på att boendecheferna ska komplettera med en mer detaljerad beskrivning av hur brukarna drabbats så att vi kan hitta lösningar på hur det ska förhindras framöver, säger Eva Börjesson Öman och tillägger:

– Det är särskilt ett boende som haft problem med rekrytering av vikarier och dessutom sjukdom bland den ordinarie personalen i sommar. Det är ett arbetsmiljöproblem.

Inför sommaren 2016 fanns bara en undersköterskepool med knappt 20 personer för all verksamhet. Alldeles för lite och nu sjösätts ytterligare en pool.

– Vi har rekryterat 20 personer, men har fått ett par avhopp. Vid årsskiftet utökar vi befintliga pooler ytterligare.

Men det är uppenbart att allt färre vill jobba inom vård och omsorg. Eva Börjesson Öman berättar att inför sommaren 2013 sökte cirka 1 000 personer sommarjobb. I år hade antalet sjunkit till cirka 330 personer.

– Rekryteringen är en stor och svår uppgift. Färre unga utbildar sig till undersköterska och nu försöker vi locka till oss fler vuxna och fånga upp de som vill jobba hos oss. Pooltjänsterna är fasta och det gör det lite lättare. Vi måste göra allt för att säkerställa resurser och se till att vi har den beredskap som behövs, säger Eva Börjesson Öman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om