– Vi har problem inom skolan, men ännu mer inom förskolan, säger Elisabeth Fjällström, chef för för- och grundskoleområdet Södra i Piteå kommun.
Lärarförbundet uppmanar personalen att notera när de inte får en vikarie och sedan höra av sig till dem.
– Vi vill veta svart på vitt hur det ser ut, något som vi sedan kan använda i dialogen med arbetsgivaren, säger Kerstin Markström, förskollärare (i dagsläget sjukskriven) och skyddsombud/arbetsplatsombud som även sitter med i lärarförbundets styrelse i Piteå.
I Piteå kommun finns i dag en kvalitetspool med kommunens egen, fast anställd personal som ska kunna täcka upp utifrån de behov som finns.
– Tanken är att det ska vara sex personer för förskolan, sex för skolan och tre för fritids. Nu är vi totalt sex personer kort och kommer att internrekrytera dem så fort som möjligt, säger Elisabeth Fjällström.
Även kommunens högstadieskolor har fått en extra tjänst på varje skola för att kunna täcka upp frånvaro som uppstår.
– Vi fick signaler från dem i våras om att det inte fanns vikarier att tillgå, därför gjorde vi den här förstärkningen, säger Elisabeth Fjällström.
Påverkar arbetsbelastningen
Det finns även en lista på timvikarier som kan hoppa in och jobba, men den ser olika ut från dag till dag på grund av att personerna även kan ha andra jobb eller studera. Vissa dagar kan 50 personer finnas att ringa ut, andra bara 20.
– Jag pratade precis med bemanningsenheten och nu är det inte lika stort tryck som för två veckor sedan. Då hade vi problem varje dag och det var många ställen som inte fick vikarier. Det är inte bra för det påverkar verksamheten och arbetsbelastningen för personalen. Därför försöker vi nu även hitta andra möjliga lösningar, säger Fjällström.
På Klubbgärdets förskola, Humlebo finns 40 barn mellan två och fem år. Sex personal jobbar heltid.
– Det har hänt ett par gånger under hösten att vi inte fått vikarier, säger Susanne Andersson, förskollärare som dock upplever att situationen blivit bättre. De senaste gångerna de behövt vikarie har de "haft tur" och fått tag på någon.
– Men behovet kvarstår, säger hon och för medhåll av Kerstin Markström.
– Det blir så sårbart eftersom vi har så stora barngrupper, säger Kerstin Markström som ser vikariebristen som ett arbetsmiljöproblem.
– Är det för många barn är det lätt att det kan hända olyckor, sedan läggs mycket ansvar på den ordinarie personalen.
Pussla ihop
Går en vikarie inte att tillsätta, får personalen på Klubbgärdets förskola försökt att pussla sinsemellan inom huset, ta hjälp av de närliggande förskolorna eller helt enkelt vara en person kort.
Förskolans verksamhet utgår alltid från läroplanen och det som kan falla bort är en planerad utflykt eller något annan aktivitet.
Kerstin Markström och Susanne Andersson anser att det viktigaste är att barnen har det bra på förskolan och att föräldrarna känner sig trygga med att lämna dem där.
– Bristen på personal beror nog på att förskolläraryrket inte har tillräckligt hög status, folk vill inte läsa fler år på högskolan och sedan få för lite betalt, säger Kerstin Markström.