Brist på turbryggor i Pite skärgård

Det finns inte en brygga i Piteås norra skärgård som kan angöras av turbåt, och det saknas attraktiva paketerbjudanden för att locka folk ut till öarna. – Nu har Piteå kommun och Destination Piteå bollen för att det ska bli en ändring säger Hansi Gelter, upplevelseföretagare i Piteå.

Jenny Axelsson vid Kultur&Fritid i Piteå kommun välkomnar Mare Borealeis förslag som nu eventuellt går in i Piteå kommuns nya översiktsplan.

Jenny Axelsson vid Kultur&Fritid i Piteå kommun välkomnar Mare Borealeis förslag som nu eventuellt går in i Piteå kommuns nya översiktsplan.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2014-03-19 15:54

Onsdagmorgon genomfördes ett möte i Bryggeriet i Piteå där Hansi Gelter redovisade vad skärgårdsprojektet Mare Boreale som inleddes i september 2013 åstadkommit.Projektet med budget 300 000 kronor har tagit fram "Skärgårdsstrategi 2020", med förslag Gelter hoppas tas med i Piteå kommuns nya översiktsplan.

– Nu har kommunen och Destination Piteå bollen att förverkliga målen där det viktigt med samverkan mellan Piteå kommun, företag, privatpersoner och ideella organisationer, säger Hansi Gelter.

Väntar på besked

På frågan om han har tilltro till att Piteå kommun kommer att agera aktivt för ett mer utvecklat skärgårdsliv ser han tveksam ut..

– Själv har jag väntat i två år på besked om att jag får bygga ut kajakcentrat på Renön och jag har inte hört något om jag får köpa loss en stuga vid Laxskäret, säger upplevelseföretagaren.

De förslag Piteå kommuns politiker nu får chans att inte lägga i långbänk handlar om allt från fler övernattningstugor, bygga fler bryggor, att bygga skärgårdshotell, till att göra gamla lotsstugan på Pite Rönnskär till vandrarhem, och förbättra marknadsföringen.

Bridge i stället för Piteå

Mare Boreales skärgårdsstrategi ska ses i ljuset av att 2010 gav regeringen Svensk Turism i uppdrag att omsättningen i besöksnäringen ska öka från idag 250 miljarder kronor per år till 500 miljarder 2020, och där blir även lokala satsningar i Piteå viktiga. Till skärgårdens utveckling hör dock inte anlöpningar av kryssningsfartyg.

– Det kostar mer än vad det ger. När vi hade en engelsk båt här åkte väl någon in till Piteå och köpte ett par skor, men de flesta satt kvar på båten och spelade bridge,säger Stina Eriksson, chef för turistbyrån i Piteå.

Det finns dock annat att utveckla.

Attraktiva paket

– Dit hör att ta fram attraktiva paket för vistelse i skärgården. Idag finns enbart övernattning i stuga, säger Hansi Gelter, som vill exploatera öarna, men där norra delen ska ha karaktären av "vildmarksskärgård".

Det behövs fler grillplatser, fler bryggor, möjlighet att tälta, turbåtar ska kunna angöra. Idag finns inte en brygga i Piteås norra skärgård anpassad för turbåt, och det finns få möjligheter för funktionshindrade att ta sig till någon ö med undantag Svinöra.

Gelter pekar på att idag finns enbart 18 utpekade skärgårdsdestinationer.

– Det finns mycket mer att göra, men det är ett problem att vi inte ser vilken fantastisk skärgård vi har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om