Bristen på sysselsättning toppade listan, men det framgick även att anhöriga får ta på sig ett stort ansvar och dra ett tungt lass, att det fanns missnöje med medicinering samt svårigheter att få kontakt med psykiatrin och primärvården.
Förbättringar
Intresseorganisationerna IFS och RSMH samt personliga ombud, representanter för psykiatrin, primärvården, Piteå kommun och landstinget har nu träffats och gått igenom vad som hänt sedan enkätsvaren presenterades i april.- Det har hänt en hel del det senaste halvåret, konstaterar Staffan Lundström.
Bland annat har Piteå kommun anställt ett tredje personligt ombud samt ett femte
boendestöd. Boendestödet är från 1 september dessutom
avgiftsfritt.
Gemensamt brukarråd
Vid årsskiftet bildas också ett gemensamt brukarråd med företrädare för psykiatrin, Piteå kommun, primärvården och intresseföreningarna. Tidigare har psykiatrin och Piteå kommun haft var sitt brukarråd, och primärvården inte haft något alls.- I dag samverkar vi inte så mycket inom kommun, primärvård och psykiatrin, men med ett gemensamt brukarråd kan vi ta upp frågeställningar som tidigare inte legat på vårt bord, säger Yvonne Olovsson, administrativ verksamhetschef på psykiatrin.
Staffan Lundström har stora förhoppningar på det gemensamma brukarrådet.
- Nu får vi ett forum där de frågor som togs upp i enkäten kan leva vidare, säger han.
Samlokalisering
Vad sysselsättningsfrågorna beträffar så har samordningsförbundet Activus bildats. Där har Piteå kommun, arbetsförmedlingen, försäkringskassan och landstinget satsat 500 000 kronor var, sammanlagt två miljoner kronor, till arbete och studier för människor med olika hinder, bland annat psykiska funktionshinder.Men sysselsättningsbehovet är mycket större än så. En internundersökning har visat att bland 800 tillfrågade med psykiska funktionshinder saknar 340 personer sysselsättning.
- Kommunen tycker väl att i och med att man har Bryggan, Reprisen och Savo så finns det lite grann att erbjuda. Men det är för litet utbud, det sväljer inte alla människor, säger Staffan Lundström.
- Sysselsättningsfrågorna för psykiskt funktionshindrade måste få ett större utrymme på politisk nivå och högre tjänstemannanivå.
Rehabcenter
Socialnämndens ordförande Agnetha Eriksson konstaterar att dagligverksamhet kostar pengar.- Men om intresseorganisationerna synliggör frågan så är det lättare för oss att göra något åt det, säger hon.
Staffan Lundström ser helst att ett rehabcenter skapas för utredning, vägledning, arbetsträning och utbildning, där psykiskt funktionshindrade kan slussas ut i någon form av sysselsättning eller arbete.
- Men det blir en strid mellan landstinget och kommunen om vem som äger ansvaret, vem som ska driva det och hur kostnaderna ska fördelas. Och så länge den kampen pågår så blir det ingenting, säger han.