I fjol höstas påbörjade tretton elever den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen. Årets kull består av elva elever. Det borde vara det dubbla.
– Vi skulle gärna ha 25 i varje årskull och gärna fler kvinnor, men söktrycket år lågt. Det gäller å andra sidan all teknikutbildning i landet, säger Elisabeth Vidman, utbildningsledare på Lernia i Piteå.
Under de två läsåren ingår 20 veckors praktik eller Lia (lärande i arbete). Många av de som gör praktik just nu har redan erbjudits jobb, men skolledningen vill att alla går klar utbildningen för att därmed få examensbevis.
– Vi gör en ny ansökan för kommande år hos yrkeshögskoleutbildningen. Hur det går avgörs av efterfrågan på den här typen av kompetens och vi ser att branschen skriker efter arbetskraft, säger Elisabeth Vidman.
Servicetekniker förnybar energi innebär inriktning på sol, vind, vatten och biogas. Alla läser samma basteori, men väljer sedan inriktning. Lärarna kommer i huvudsak från branschen och exempelvis biogasspåret leds av Urban Jansson, FutureEco.
– Det är en bransch på stark framväxt.
För att söka till utbildningen krävs gymnasiekompetens med godkänt i svenska, engelska och matematik. Dessutom måste man kunna praktisk ellära eller växelströmslära.
– Vi erbjuder preparandkurser för de som behöver elkompetensen, säger Elisabeth Vidman.
Det låga söktrycket är givetvis oroande, men Vidman hoppas på en vändning i takt med att det blir känt hur goda jobbmöjligheterna är.
– Det är viktigt att ha tillgång på kunnigt folk i regionen.