Har man begått brott enligt brottsbalken de senaste 3-5 åren eller gjort sig skyldig till upprepade trafikförseelser de senaste 2 åren så beviljas ingen taxiförarlegitimation.
- Den som ansöker måste dessutom ha fyllt 21 år och ha haft b-körkort i två år eller ha d-körkort. Personen ska också uppfylla de medicinska kraven och de är lite hårdare än när man tar körkort. Ett ingående läkarintyg måste följa med till Länsstyrelsen, berättar Christer Bergström, som äger Piteå trafikskola och utbildar taxiförare.
Men från den 1 april kommer det alltså att ställas hårdare krav på blivande taxichaufförer. Då måste den som vill ha taxilegitimation, förutom de tre teoretiska proven, klara ett körprov.
Provet kommer bara att kunna utföras på två platser i länet - i Luleå och i Gällivare.
- Vi vill ha en hög nivå på taxikörprovet och därför ska det göras i en stad där trafikmiljön är lite mer komplicerad. För att få det kundvänligt ska man kunna utföra provet även i Gällivare - personer från exempelvis Kiruna ska inte behöva åka nästan 40 mil, säger Peter Lalander, kontorschef för förarenheten på Vägverket.
Mot angivet mål
Vad som kommer att ingå i förarprovet är inte riktigt fastställt ännu. Förslaget är att man ska köra minst 35 minuter mot ett angivet mål och att det ska ske på ett trafiksäkert, rutinerat, miljö- och passagerarvänligt sätt.- Det ska också ingå en förklarande säkerhetskontroll där provtagaren berättar vad han eller hon gör alternativt att inspektören ställer frågor. Den som utför provet ska dessutom ha kunskaper om passagerarsäkerhet och göra någon form av manövreringsövning - till exempel backning eller start i lutning, säger Lalander.
Körprovet, som kommer att kosta omkring 700 kronor att utföra, kan innebära ytterligare en svårighet för taxibranschen att rekrytera chaufförer.
Starkt kritisk
- Taxikörprovet fanns ju tidigare men avskaffades för nio år sedan. Efter det blev det helt klart lättare att få tag på folk, säger Anders Sandberg, taxiägare och styrelseledamot i Pite Taxi.Sandberg har varit i branschen i 13 år. Han kör taxi på heltid och lejer bort minst en halvtid fördelat på flera personer. Enligt honom brottas Pite Taxi periodvis med bemanningsproblem och nu befarar taxiägaren att det kommer att förvärras.
- Alla kompliceringar försvårar rekryteringen, ett extra prov innebär ju också fördyringar för den arbetssökande. Men Svenska Taxiförbundet verkar vara positiva - jag antar att de vill ha en kvalitetshöjning av chaufförerna. Jag tror inte att man söker sig till taxiyrket om man inte behärskar bilkörningen fullt ut, säger Anders Sandberg.
Han är också starkt kritisk till att man måste vara 21 år för att få köra taxi.
- Det stänger ute en stor andel människor från yrket. Många studenter skulle kunna klara sitt uppehälle genom att köra taxi, men de anses vara för unga. Jag tycker att man ska sänka åldersgränsen till 19 år, det vore mer lämpligt, säger Sandberg.