Efter PT:s avslöjande om parkchefen och den japanska paviljongen bestämde förvaltningscheferna efter samråd med kommunchefen att sätta stopp för allt användande av kommunens egendom för personliga fördelar.
För räddningstjänsten fick det bland annat konsekvensen att den uppskattade möjligheten att låna tvätthallen och verkstaden försvann i väntan på en utredning. Det var även slut med att låna hem verktyg, motorsågar och annan utrustning.
– Medborgarna ska känna förtroende för kommunen och veta att skattepengarna används på rätt sätt. Vi måste också vara en attraktiv arbetsgivare och våra anställda ska inte behöva vara oroliga för att göra fel, sa Jim Lundström, chef för räddningstjänsten i Piteå-Älvsbyn.
Efter att frågan utretts har räddningstjänsten nu beslutat att tillåta nyttjande av tvätthall och verkstad.
– Beslutet utgår från en anvisning från kommunchefen som säger att det finns möjlighet att ha förvaltningsspecifika förmåner inom vissa ramar, säger Jim Lundström.
Sedan i fredags kan anställda i Piteå och Älvsbyn spola av bilen och laga sina fordon i kommunens lokaler.
– Jag tycker det är rimligt att kunna låta personal nyttja tvätthall och verkstadslokal. Kostnaden bedömer jag som väldigt låg och det genererar en större möjlighet att rekrytera och behålla personal. Det är små saker som gör stor skillnad för personalen.
Däremot har räddningstjänsten skärpt upp reglerna kring vilka som får låna lokalerna.
– Det som nu skett är en stor åtstramning mot hur det har varit tidigare. Vi har haft att pensionärer och anställdas föräldrar, barn och kompisar fått komma och tvätta. Det kan jag tycka är orimligt att tillåta på skattebetalarnas nota.
Att låna hem utrustning är dock fortfarande pausat.
– Vi håller fortfarande på att diskutera kommunövergripande vad som är möjligt kring hemlån av materiel som tillhör kommunen. Däremot finns det en möjlighet hos oss att hyra fordon mot en viss taxa.
Jim Lundström tror att det kan komma olika reaktioner kring förmånerna.
– Eftersom alla förvaltningar inte har möjlighet till det kan man se det som att det är orättvist att vissa har det och vissa inte har det. Men som jag ser det är det rimligt utifrån vilka möjligheter vi har på arbetsplatsen.