Nytt innehåll och bevarad miljö på nya Ekbergs

Nya ägarna ser ett starkt varumärke i Ekbergs och utlovar en del nyheter i utbudet, men också en mötesplats med bevarad atmosfär. "Vi vill bevara så mycket som möjligt, men ändå komma med nya inslag", säger Camilla Viklund.

Ekbergs konditori kommer att ha bibehållen miljö, men nyheter i innehållet.  (arkivbild)

Ekbergs konditori kommer att ha bibehållen miljö, men nyheter i innehållet. (arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Piteå2021-07-07 17:30

Hon driver sedan 4,5 år Nya Hanséns konditori med servering och butik i Öjebyn och vid Rådhustorget tillsammans med maken Erik. Det har inte blivit mycket vila sedan de tog över Ekbergs för en tid sedan.

– Jag har inte hunnit känna efter, annat än att det varit mycket jobb. Det känns spännande och jätteroligt, säger Camilla Viklund och skrattar. 

Hon pekar på läget, atmosfären och varumärket som starka kort. 

– Vi tyckte att det här får inte försvinna. Fastän det varit en konkurrent har det varit positivt att ha dem. Jag har vuxit upp i Piteå och Ekbergs har alltid funnits där.

Ambitionen är att bevara Ekbergs unika miljö. Camilla Viklund utvecklar sina tankar:

– Vi vill driva Ekbergs i samma anda, att det får vara som det alltid har varit, men att man kommer med nyheter eller tar in nya trender, att man försöker hänga med. Men inte att man tar bort den gamla själen. Det ska vi jobba för.

Vilka nyheter kan det handla om?

– Det kan vara vissa bakverk man uppdaterar eller att man förnyar på matsidan. Det känns som om folk mer och mer efterfrågar det när man går ut. Om än det kan vara gott med sött är det inte alltid därför man träffas. Och kanske att kunna erbjuda mer vegetariskt.

Inledningsvis serveras samma brödsorter som på Hanséns, men i övertagandet finns en diger receptsamling från Ekbergs snart hundraåriga historia.

Folk kan ha haft en Juliana eller Napoleonbakelse som favorit. Hur ser du på sådant? Kommer ni att plocka upp vissa sorter från de gamla Ekbergsrecepten?

– Absolut! Och vissa saker har vi ju redan. Vi börjar lite lätt och så får vi se vad som efterfrågas. Tjejerna på Ekbergs har jobbat många år och vet vad kunderna har velat ha. De har koll. Jag litar på deras omdöme och så jobbar vi efter det.

Viss kunskap finns ju i bagarens händer. Har ni fört dialog med folk som jobbat i bageriet tidigare?

– Nej, inte nu i alla fall. Vi får se om det blir i framtiden. 

Kommer vissa sorter bara att finnas på ena stället?

– Så kommer det att kunna vara. I dagsläget vet jag inte vilka produkter det rör sig om, men så tycker jag att det ska få vara.

Hur ser du på framtiden?

– Nu blir det mycket jobb. Det blir ingen semester i alla fall (skratt). Man kan aldrig säga hur någonting ska bli, men man kan ha en bra känsla och det har jag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!