Bostadsrätten kostar lika mycket som villan

Lägenhetspriserna fortsätter att öka. Många av de bostadsrätter som säljs i centrala stan kostar lika mycket som en villa i utkanten. Inte sällan handlar det om priser upp emot en miljon kronor. Orsaken stavas bostadsbrist.

Stefan Bergstedt, mäklare på Fastighetsbyrån, beskriver hur bostadsbristen trissar upp lägenhetspriserna.

Stefan Bergstedt, mäklare på Fastighetsbyrån, beskriver hur bostadsbristen trissar upp lägenhetspriserna.

Foto: Ylva Forslund

PITEÅ2014-08-29 17:27

Videon är inte längre tillgänglig

I januari skrev Piteå-Tidningen om den dramatiska prisökningen på bostadsrätter. Den trenden håller i sig. På grund av att förhållandevis få objekt kommer ut till försäljning så tenderar priserna att skena iväg. Ofta blir det budgivning, då intresserade köpare ofta eller alltid är fler än en.

Stefan Bergstedt, mäklare på Fastighetsbyrån, beskriver hur positionerna på bostadsmarknaden blir låsta, när utbudet är litet, av både villor, bostadsrätter och hyresrätter.

Många spekulanter

– Det äldre paret som vill sälja villan för att skaffa en bostadsrätt blir kvar i villan för att det inte finns några bostadsrätter att köpa. Det betyder att barnfamiljen som bor i en hyresrätt inte kan köpa den där villan de så hett eftertraktar och hyresrätterna som blir lediga går till de som köat i åratal.

Detta leder till att när det väl kommer ut ett objekt till försäljning, blir det många spekulanter och priserna trissas upp. Uträkningar visar att försäljningspriset i genomsnitt är 34 procent högre än utgångspriset.

– Som det är nu och har varit under en tid blir det budgivning vid nio av tio försäljningar, säger Stefan Bergstedt.

Han berättar att han under året sålt en bostadsrätt, en trea, i det så kallade glashuset. Prislappen hamnade på 1 550 000 kronor.

Rimlig nivå

– Jag hade sålt en tvåa i samma hus tidigare där utgångspriset var 675 000 kronor. Där blev det budgivning och den såldes för 1,1 miljon. När vi då skulle sätta ett utgångspris på trean, som var helrenoverad, kunde det inte sättas under priset på tvåan som inte var renoverad. Utgångspriset blev drygt 1,1 miljon och slutpriset landade som sagt på drygt 1,5 miljoner efter budgivning.

Trots att priserna stigit kraftigt tycker inte Stefan Bergstedt att prisnivån är orimlig.

– Jag skulle inte säga att marknaden är osund. Den börjar snarare bli rimlig. Priserna i Piteå har legat väldigt lågt jämfört med grannkommunerna Luleå och Skellefteå.

Det råder dock inget tvivel om att prisutvecklingen på bostadsrätter lutar brant uppåt.

– Om man räknar med de "rekordförsäljningar" som gjorts under året, har priserna ökat med 90 procent jämfört med 2013. Räknar man bort dyrgriparna, ligger prisökningen på 40 procent.

Allmännyttan lokomotiv

Just nu pågår byggandet/planerandet av en hel del lägenheter i centrala stan, Strömbacka strand, "Snusdosan", Träkronan och på Lövholmen. När dessa är klara tror Stefan Bergstedt att bostadssituationen stabiliseras och priserna planas ut.

– Det är bra att det byggs en hel del privat, men jag tycker ändå att allmännyttan ska var lokomotiv för byggandet och där tycker jag att man varit för försiktig. På Lusthusbacken saknas en byggherre och där skulle kommunen kunna kliva in.

Prisutveckling för bostadsrätter i Piteå

Under perioden augusti 2013 – juli 2014 såldes 58 objekt och priset per kvadratmeter låg på 7 548 kronor. Genomsnittlig köpesumma var 535 000 kronor.

De senaste tre månaderna (maj till och med juli 2014) såldes 11 objekt. Kvadratmeterpriset låg på 9 544 kronor och den genomsnittliga köpesumman på 704 000 kronor.

Källa: Svensk mäklarstatistik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om