Piteå kommun kan inte välja hur många som tas emot eller för den delen säga nej. Ett problem så här långt har varit att täcka upp behovet av bostäder.
– Vi har fått jobba oerhört hårt för att klara det månad för månad. Det känns betydligt bättre nu, säger Brith Fäldt (V), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.
Men nu ljusnar det. Kommunen har tecknat ett avtal med bostadsbolaget Rawi som hyr ut Häggen 2 och 3 (Prästgårdsgatan 29 och 31).
– Häggen 3 står tom idag och i Häggen 2 finns ytor som vi kan konvertera till bostäder. Det handlar om så väl större lägenheter som rum. Sammanlagt 72 platser, säger Björn Wiksten, lokalförvaltare på Rawi, som räknar med att allt är klart under senvåren.
– Vi är väldigt positiva till att vi blir fler pitebor. Det är bra för Piteå och bra för Rawi.
Allmännyttiga Pitebo har tagit beslut om att tilldela kommunen var tionde lägenhet som omsätts under 2017. På årsbasis omsätts cirka 500 lägenheter så det innebär att cirka 50 lägenheter kan nyttjas för nyanlända som fått uppehållstillstånd i Sverige och kommunplacerats i Piteå.
– Det handlar om lägenheter i hela kommunen och det är en fördel av integrationsskäl, säger Nicklas Öhman, kundservicechef på Pitebo.
Det innebär att bostäder tas från den ordinarie bostadskön, men Maria Sandström, vd för Pitebo, menar att det är ett undantag i en mycket speciell situation.
– Vi måste vara med att bidra för att uppfylla de krav som ställs i lagstiftningen. Det är ett tidsbegränsat beslut, men ett sätt att visa samhällsansvar, säger Maria Sandström.
För kommunen är det en stor lättnad att ha fått till stånd samarbetet med Rawi och Pitebo. Under 2015 placerades cirka 110 nyanlända med uppehållstillstånd i Piteå och i år handlar det om cirka 120 personer. Utöver detta tar kommunen emot ensamkommande flyktingbarn. Det handlar om ett hundratal platser på ett flertal boenden.
– Samarbetet med bostadsbolagen är väldigt glädjande. Det har lättat på bördan högst betydligt för Piteå kommun. Vi vet att trycket blir stort 2017-18 när många som får uppehållstillstånd ska kommunplaceras, säger kommunchefen Ylva Sundkvist.
Alla som kommunplaceras i Piteå blir inte kvar, men förhoppningen är att många ska tycka att Piteå är en bra stad att växa upp i.
Piteå kommun behöver inte betala några ockerhyror. De avtal som slutits med Rawi och Pitebo vilar på marknadsmässig grund. Kommunen får i sin tur bidrag från Migrationsverket för att klara de kostnader som uppstår.