Den 29 september 2015 skrev Piteå kommun kontrakt med NCC Construction om totalentreprenad för anläggning av småbåtshamn vid Bondökanalen till en kostnad av 15 577 000 kronor. (Bondökanalen är ett separat projekt som inte redovisas här).
Totalentreprenaden omfattade muddring av småbåtshamn samt anordning av vågbrytare. Vidare anordning av hamnplan, sjösättningsramp, spolplatta samt spontvägg för sjösättning av båtar. Rambeskrivningen som utförts av konsultbolaget WSP är mer detaljerad.
I kontraktet står det att arbetet ska vara klart för slutbesiktning 20160530, men när djupet i hamnbassängen kontrollerades den 4 juli 2016 så visade det sig att NCC inte muddrat tillräckligt djupt, det vill säga 2,8 meter.
Varken NCC eller Piteå kommun ville höra talas om "tvist" i sammanhanget, men det dröjde till våren 2017 innan NCC påbörjade muddringen för att få till rätt djup. Då var parterna fortfarande inte ense om vem som skulle stå för den uppkomna extrakostnaden. Kommunens dåvarande projektledare Per Andersson uppskattade då den kostnaden till cirka 2,5 miljoner.
Så hur blev det?
– Frågan är löst. NCC har tagit på sig merkostnaden för muddringen så kommunen drabbas inte av den, säger Martin Lindberg, enhetschef för trafik och projekt.
Men muddringen drog ut på tiden och NCC hann inte riktigt klart våren 2017 eftersom vattendomen inte tillät muddring senare än den sista april. Den avslutande muddringen fick därför genomföras hösten 2017.
I kontraktet mellan parterna står att NCC för varje förseningsvecka ska betala vite motsvarande tre procent av kontraktssumman (15 577 000 kronor) eller max tio procent av kontraktets värde.
Har NCC betalat vite?
– Nej, vi har inte begärt något vite eftersom NCC tog på sig merkostnaden för muddringen, säger Martin Lindberg.
Muddringen blev alltså klar i höstas och djupet är avsynat och enligt Lindberg rätt. Men någon oberoende slutbesiktning är inte genomförd.
– Det återstår en del elarbeten och insådd av gräsmattor som ska göras till sommaren. Det blir en mindre kostnad. Därefter görs en slutbesiktning av hela projektet, säger Lindberg.
Under resans gång har en rad tilläggsarbeten tillkommit. I extrakostnader handlar det om drygt 6,5 miljoner kronor. Sammanlagt har kommunen betalat drygt 22 miljoner till NCC. I procent innebär det att ersättningen till NCC blev nästan 40 procent dyrare än den ursprungliga kontraktssumman.
Den här typen av kostnader kallas i branschen för ÄTA och handlar om tilläggsarbeten, störningar och hinder som kan uppstå under ett projekt. Oförutsedda händelser är inte ovanliga och kan ibland utgöra en betydande del av entreprenaden.
I kontraktet mellan kommunen och NCC står bara att "Eventuella ändrings- och tilläggsarbeten skall faktureras separat".
Hur ser du på de här merkostnaderna?
– Jag kommer från entreprenadsidan och var inte anställd av kommunen när projektet drog igång. Jag vet att det alltid dyker upp oförutsedda kostnader och jag tycker inte att det här är så mycket, säger Martin Lindberg.
Lindberg tror att Bondöhamnen med tillhörande kanal innebär ett mervärde för kommunen och han ser en stor potential för området.
– Jag tycker att det här är en bra investering som kommer att göra mycket nytta.
Kommunalrådet Anders Lundkvist (S) säger sig inte ha den detaljkännedom som krävs för att bedöma extrakostnadernas rimlighet.
– Det händer alltid saker inte minst när det gäller bygg- och IT-projekt, men visst är det mycket pengar.
Har du någon åsikt om projektet som sådant?
– Det handlar ju om en infrastruktursatsning och det är ofta dyra projekt. Det finns säkert de som tycker att det är vansinne, men det kan lika gärna vara framsynt. Turism och upplevelseindustrin är viktiga faktorer och det här gör också vår skärgård attraktivare. Visionen är ju att affärsverksamhet ska kunna knytas till området, säger Anders Lundkvist.
Förutom NCC:s fakturor har en rad andra kostnader tillkommit. Lågt räknat 1,5 miljoner kronor till en lång rad företag, bland annat konsultbolaget WSP, Vatten- och miljöbyrån, Prefab och Adjusta (avser konsulten Magnus Eriksson som tog över som projektledare när Per Andersson slutade på kommunen) och interndebitering inom kommunen.
Slutbesiktning till sommaren, alltså, men i nuläget har inte hamnföreningen Bondö Marina skrivit något arrendekontrakt med kommunen. Föreningen ska i sin tur investera i nya bryggor och så vidare. Kanske kan det ske i sommar.
Ett annat bekymmer är stenklacken i den norra delen av farleden. Den är i nuläget ett riskmoment eftersom vattendjupet bara är 2,1 meter på vissa ställen.
– Vi tittar på det och det är möjligt att det kan åtgärdas redan i sommar. Det är viktigt att bli helt klara, säger Martin Lindberg.