"Bokföringsbrister – men inget brott"

Det finns brister i OK-bokföringen från den tid då Mikael Åström var ansvarig, men det är inte brottsligt. När det gäller Åströms uttag av varor och tjänster fortsätter utredningen, men sex av elva punkter är avskrivna.

PITEÅ2013-12-10 06:13

Det finns två polisanmälningar mot förre OK-chefen Mikael Åström. Den ena gällde det uttag av varor och tjänster för cirka 30 000 kronor som Åström gjort ("istället för löneökning", som han själv förklarade saken), den andra gjordes av OK-styrelsen sedan revisorerna uppmärksammat stor differens mellan företagets bokförda lagersaldo och den verkliga lagerstatusen.

Enligt de uppgifter styrelsen fick, var skillnaden i värde så stor som någonstans mellan 800 000 kronor och en miljon.

Brister i bokföringen

Anmälningarna handlades initialt som två separata utredningar, men togs under hösten över av den nybildade Ekobrottsmyndigheten som numera utreder all ekonomisk brottslighet. Där har kammaråklagare Andreas Bogseth fått ärendena på sitt bord – och han har beslutat att lägga ner den del som gäller den felaktiga lagerbokföringen.

– Det finns uppenbara brister i bokföringen, men det är inte av den digniteten att det är brottsligt, säger Bogseth till PT, ett faktum som OK-styrelsens ordförande i Piteå, Hans Grönlund, finner märkligt:

– Jag tycker det är underligt att de bara lägger ner så där, men det är inget vi kan göra åt det. Det är bara att acceptera.

Grönlund säger att han förstått att skillnaden mellan det bokförda och det reella värdet inte anses tillräckligt stort för ett åtal, något han också finner litet märkligt – särskilt som föreningen får ta den förlusten.

– Det måste ju skrivas av, och en förlust blir det, men jag vet inga exakta siffror förrän efter årsskiftet, säger han.

Beslut i januari

När det gäller den andra utredningen, där Mikael Åström anklagas för ett brottsligt uttag av varor och tjänster, har Bogseth hunnit utreda merparten av de anmälda händelserna.

– Vi håller på och granskar fem ärenden och är just nu i slutfasen av det arbetet, det är i princip bara några uppgifter från OK vi behöver för att jag ska kunna fatta beslut om det blir åtal/strafföreläggande eller om förundersökningen läggs ner, förklarar åklagare Bogseth.

Åt vilket håll det lutar, vill han förstås inte uttala sig om.

– Men beslutet kommer i januari. Brottsrubriceringen för de här fem ärendena har i alla fall ändrats från förskingring till stöld eller egenmäktigt förfarande. Övriga sex händelser är avskrivna från utredningen.

PT har haft viss skriftlig kommunikation med Mikael Åström, men inte lyckats få prata med honom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om