Bogserbåten Fyran till hemmahamn?

BÅTKULTUR. Ska landets äldsta bevarade havsgående ångbogserare, S/S Munksund 4, återbördas till Piteå? Frågan om att ta över ansvaret för "Fyran" från Skellefteå museum, som saknar resurser att bevara henne, diskuteras åter bland industrihistoriskt intresserade båtentusiaster i Pitebygden.

Piteå2007-01-20 00:00
- Att bevara S/S Nordkust 4, som hon heter i dag, är av nationellt intresse. Och det säger jag inte bara för att jag råkar vara förälskad i den gamla damen, säger Christer Selin, teknikhistoriker på Skellefteå museum.

Han medverkade vid ett välbesökt offentligt möte i Storfors Folkets hus på onsdagskvällen med bilder och berättelser från bogserbåtsepoken i Piteå. Arrangemanget ingick i projektet Inrefjärdens natur och kulturmiljö, ett led i kommunens arbete med natur- och kulturmiljövård, skärgårdsliv och besöksnäring.

Skellefteå museum fick S/S Nordkust, före detta Ytterstfors 4 och Munksund 4, i gåva av de dåvarande ägarna 1991. Den gamla bogseraren, som byggdes som S/S Ophelia i Gävle år 1885, ligger på land och kan beskådas vid Stackgrönnans båtmuseum, en del av Skellefteå museum.

Söker ny ägare

Men museet har inte de resurser som behövs för att bevara fartyget och söker därför en ny ägare till "Fyran", vars huvudsakliga sysselsättning under fredstid varit att släpa timmerbuntar uppför och nedför Norrlandskusten (under de bägge världskrigen inhyrdes hon till militärtjänst).

- Det finns ingen ångbåt norr om Sundsvall och då vore det ju en skandal om den här båten skulle huggas upp och gå till skroten. Det tycker jag och det tycker man på Sveriges Ångbåtsförening och Stiftelsen Skärgårdsbåten i Stockholm. Vi ser helst att hon kommer till Piteå, där hon ju har gått större delen av sin verksamma tid, säger Christer Selin.

24 meter lång

Den 24 meter långa bogseraren byggdes ursprungligen för järnbruket Galtströms, men redades för Munksunds Sågverk AB 1899. Hon byggdes om 1919 och namnändrades till Ytterstfors 4. Från 1931 var namnet Munksund 4.

I dag befinner sig båten i ett utförande från 1945.

I Skellefteå finns inget märkbart intresse av att bevara Munksund 4, därför hoppas Christer Selin mycket på den grupp med turistentreprenörer och andra som är intresserade av att ta upp fartyget till Piteå. Om man bestämmer sig för att ta hand om "den gamla damen", så är frågan hur man ska frakta henne - med pråm eller bogsera henne? Det senare alternativet förutsätter att skrovet tätas först.

Landsvägstransport är inget realistiskt alternativ.

Kostsamt

Hur man än gör så kommer det att kosta mycket pengar att transportera och rusta upp det 86 ton tunga fartyget. Å andra sidan är det inte gratis att skrota båten, det skulle kosta ungefär 100 000 kronor, till ingen nytta.

Hur som helst finns det en lämplig plats för Munksund 4, på Västra kajen invid Piteå båtmuseum.

Miljö- och byggnämndens ordförande Björn Berglund tycker det är en mycket bättre ide att flytta S/S Munksund 4 än att, som också varit på tal, bärga Munksund 5, som ligger på älvbotten vid gamla Storfors varv.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om