Men eftersom platser saknas har det tillfälliga boendet blivit allt mer permanent. Det som skulle varit en natt eller två har blivit till månader och år. Många gånger så länge att barnen fått permanent uppehållstillstånd och därmed givits rätten att bo kvar på ankomstorterna.
Tidigare i sommar hotade Migrationsverkets nya generaldirektör Dan Eliasson med en tidningskampanj som skulle sätta press på kommuner som inte vill ta emot flyktingbarnen. Ersättningarna har också höjts kraftigt - en kommun som ordnar boende åt minst tre barn får nu en miljon kronor i grundersättning och 1 900 kronor per barn och dygn tills dess att "barnet" fyllt 21 år.
Boende utreds
De förbättrade ekonomiska villkoren har gjort att Piteå kommun utreder ett eventuellt boende. Efter semestern ska företrädare för kommunledningen, socialtjänsten och skolan träffas för att diskutera vidare.- Det är inte fråga om familjehem utan snarare någon form av institutionsboende, säger kommunalrådet Peter Roslund om planerna.
Han anser att det är en "öppen fråga" som hänger på om man kan hitta lämpliga lokaler och personal.
- Men det handlar också om hur tätt Migrationsverket vill ha boenden, tillägger han.
Umeå har redan ett avtal för tolv barn och Skellefteå har 25 platser. I oktober och november börjar dessutom Övertorneå och Överkalix ta emot flyktingbarnen.
"Misskött hantering"
Dan Eliasson har i Ekots lördagsintervju påpekat att om varje kommun tog emot ett eller två barn, skulle den ansträngda situationen snabbt vara löst.Men det är enligt Roslund ett feltänk.
- Om det ska fungera optimalt och vara lönt att satsa på behöver vi ta emot mellan 15 och 30 barn.
Han tycker att staten har misskött hanteringen och därför har sig själv att skylla för den uppkomna situationen.
- Men nu verkar man i alla fall lätta på plånböckerna och ge bättre förutsättningar till kommunerna.
Utöver de ensamkommande barnen har Piteå redan åtagit sig att 2006-2007 ta emot 50 flyktingar och den kvoten är nu fylld. Migrationsverket har därför inkommit med en förfrågan om ytterligare drygt 100 personer under en treårsperiod, något som i så fall ska avgöras av kommunfullmäktige. Men bostadsfrågan lär, även fortsättningsvis, vara det stora problemet att lösa.