Blodkris sätter press på personalen

Värsta blodbristen på tjugo år tvingar Blodcentralen att jobba hårt för att fylla upp de sinande blodlagren. Under veckan utvidgar de sina tappningstider för att komma upp i blodbankens normala nivåer.

En tappning ligger på 4,5 deciliter blod.

En tappning ligger på 4,5 deciliter blod.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2014-08-20 05:00

Videon är inte längre tillgänglig

Margaretha Persson, områdesansvarig på Blodcentralen i Piteå, säger att hon ytterst sällan använder ordet kris men om den här sommaren finns inget mer träffande begrepp.

– Det är alltid blodbrist under somrarna men under mina tjugo år här har jag aldrig varit med om något liknande. Det är brist på blod, samt högt tryck och ont om personal. Vi har gått på knäna, säger hon.

Tappningsmål

Under veckan utvidgar Blodcentralen på Piteå Älvdals sjukhus sitt tappningsmål och kallar in ännu fler blodgivare än mottagningen normalt sett tar emot. Under de två timmar de har öppet varje morgon beräknar de under veckan hinna ta emot 15 personer dagligen.

– Vi kan inte lägga tid under sommaren på att ta hand om nyanmälningar. Från anmälan till blodgivning tar det ungefär en månad där hälsokontroll ska göras och det hinns inte med under sommaren. Vi måste ägna all tid åt att kalla in folk ur vårt register för att försöka fylla upp blodlagret, säger Margaretha Persson.

Under sommarveckorna har åtgången varit mycket stor i länet och personal på blodcentralerna i Norrbotten har haft svårt att upprätthålla en godtagbar nivå i den länsgemensamma blodbanken.

– Oavsett var du bor i länet ska ingen behöva dö av blodbrist.

Nyrekryter viktiga

I dag finns 1340 aktiva blodgivare i Piteå. Nya givare måste ständigt rekryteras eftersom vissa i de nuvarande registret blir för gamla, blir sjuka, flyttar från länet eller inte har tid att dyka upp.

En av de som under veckan lämnade 4,5 deciliter blod var Daniel Pettersson.

– Det här är andra gången i mitt liv som jag lämnar blod. Min dotter hade hört i skolan om hur viktigt det är med blodgivare och tyckte att jag skulle anmäla mig, säger han.

Totalt finns det cirka 400 000 blodgivare i Sverige, varav 225 000 har gett blod det senaste året. I genomsnitt lämnar aktiva blodgivare blod två gånger per år. Nästan 90 000 personer får blodtransfusioner varje år. En tredjedel av dem i akuta situationer.

– Om man är beredd att ta emot bör man också kunna ge, säger Nicklas Jonsson som under åtta minuter på tisdagsmorgonen lämnade blod för tredje gången i sitt liv.

Du kan bli blodgivare om du

är mellan 18-60 år (du får ge blod till minst 65 år)

är frisk

väger minst 50 kilo

har giltig ID-handling

förstår och talar svenska

har svenskt personnummer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om