"Blockpolitiken på väg att försvagas"

"Regeringen har alldeles för stor makt över budgeten. Den borde tas tillbaka av den riksdag där också blockpolitiken försvagats de senaste åren", säger Jan Teorell, professor vid Lunds universitet.

FÖRSVAGAS "Blockpolitiken är på väg att försvagas", säger Jan Teorell, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet.

FÖRSVAGAS "Blockpolitiken är på väg att försvagas", säger Jan Teorell, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2017-10-12 14:00

På onsdagen gästades Piteå av Jan Teorell, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet. Han föreläste vid ett seminarium i Vardagsrummet i Bryggeriet med Robert Bergman, vd för Innovation Piteå, som moderator. Arrangör var studieförbundet näringsliv och samhälle, SNS.

Jan Teorell är en av fem författare till rapporten "Samverkan och strid i den parlamentariska demokratin" som utgör en analys av hur det står till med demokratin och det politiska läget i det Sverige som styrs av en minoritetsregering som Jan Teorell menar har alldeles för stor makt över statsbudgeten.

– För att förstärka riksdagen måste regeringens makt begränsas. I dag sker alldeles för mycket krypskytte kring budgeten, säger Jan Teorell.

Han tog upp den omdiskuterade decemberöverenskommelsen.

– En strategi som inte fungerade och det av flera skäl. Den motverkade sitt eget syfte och den höll inte heller.

Han och medförfattarna konstaterar att inget parlamentariskt dödläge råder i Sverige, men blockpolitiken har försvagats.

"Riksdagsutskottens yrkanden förlorar bara omkring en procent av alla omröstningar i riksdagen. Samarbetskoalitioner har blivit vanligare och det hänger samman med att många konflikter i riksdagen inte längre kan beskrivas i vänster–höger termer".

– Och Socialdemokraterna har alltid varit emot blockpolitiken, säger Teorell.

Han konstaterar att den borgerliga alliansen signerad Fredrik Reinfeldt fallit ihop. Allianspartierna går numera sin egen väg. Sammanhållningen är tillbaka på den nivå som gällde före alliansens bildande.

Jan Teorell tog också upp att den så kallade partidisciplinen inte är odemokratisk där riksdagsledamoten röstar för en fråga trots att han eller hon inte är påläst.

– Man litar på att kollegan i specialutskottet kan ärendet och röstar i linje med det.

Han säger att det finns en oro kring att folk tvivlar på demokratins värde. Han uttrycker också oro över att allt fler lokaltidningar försvinner. Det gör att det skapas ett demokratiskt underskott där de verkat.

Han säger till PT om läget i Piteå med långt socialdemokratiskt styre, att det inte behöver vara odemokratiskt att en liten grupp i stadshusets inre kärna tar beslut om hur ärenden ska hanteras och sedan formellt förankrar det som redan bestämts i partigruppen och sedan i kommunfullmäktige.

– Vi behandlar inte det i rapporten. Men maktskiften är alltid bra, säger professorn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om