Blivande hygientekniker tog sig an Norrmalmia

Städning i offentliga lokaler ska utföras av välutbildad personal på ett miljövänligt sätt. Målet är att förhindra smittspridning och att folk blir sjuka av att vistas i lokalerna. Med det som bakgrund genomförs en hygienutbildning för kommunens städare.

Fata Kapetanovic torkade torrt efter en av rengöringsmetoderna.

Fata Kapetanovic torkade torrt efter en av rengöringsmetoderna.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2013-03-07 06:00

Kommunens städenhet har som uppdrag att säkerställa arbetsmiljön för de som vistas i lokaler som städas av städenheten. Städningen ska utföras av välutbildad personal på ett professionellt, sunt och miljövänligt sätt. För att klara av det krävs hygienutbildning, något som just nu pågår och omfattar städenhetens personal samt personal från kultur- och fritidsförvaltningen som städar kommunens sim- och sporthallar.

Sunda lokaler
- Debatten om resistenta bakterier är alarmerande och det är viktigt att vi på städenheten gör rätt när vi städar så att vi bidrar till att folk får jobba i sunda lokaler, säger Margareta Lundgren, avdelningschef på kommunens städenhet, och tillägger att felaktigt utförd städning kan leda till att bakterier frodas istället för det motsatta.

Utbildningen är en endagsutbildning uppdelad på teori och praktik och leds av företaget Borago med Christina Holmefalk som utbildningsledare.

Det handlar om att skaffa sig goda kunskaper om bakteriens livsbetingelse, städmetoder, materialhantering och personhygien.

Välja rätt metod
- Alla lokalvårdare måste veta i vilken ordning man städar ett hygienutrymme och vilka städmetoder och rengöringsmedel som ska användas, säger Margareta Lundgren.

På onsdagseftermiddagen fick en grupp städerskor omsätta det de läst på förmiddagen i praktik. Ett duschrum och en bastu i Norrmalmia fick besök av de blivande hygienteknikerna. På värsta CSI-manér topsades golv och bastulavar före och efter rengöring. Topsen sattes in i en behållare och blandades med en vätska med enzym från eldflugan. Behållaren sattes så in i en mätapparat som visade ett värde för hur mycket organiskt material som ytan innehöll. Olika rengörings- och decinfektionsmedel användes och skillnaden mättes.

Skriftligt prov
- Genom att göra dessa mätningar visar det sig vilket som är det bästa rengöringssättet, förklarade Christina Holmefalk.

I slutet av dagen ska samtliga städerskor göra ett skriftligt prov och de som klarar det blir certifierade hygientekniker.

Enligt Christina Holmefalk ligger Piteå kommun långt fram i kompetensutveckling inom städ.

- Att förstå och använda rätt metoder när man städar är jätteviktigt. Inte minst med tanke på att det blir allt vanligare med bakterier som blir resistenta mot rengöringsmedel. Vi har även studerat personlig hygien och hur viktigt det är att ha rena händer när man jobbar, säger Christina Holmefalk.

Fotnot: CSI står för crimesceneinvestigator (brottsplatsutredare)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om