Blir mottagningskök i höst

Till hösten förändras Christinaskolans kök från tillagningskök till mottagningskök. Men trots att köket är i behov av renovering så skjuts det på framtiden.– Det är stort och välutrustat och bör klara den här förändringen ändå, säger fastighetskontorets lokalstrateg Stefan Bengtsson.

Kostchefen Maria Stoltz säger att övergången till storköksmodellen var nödvändig ur ett ekonomiskt perspektiv, men att det ultimata vore egna kök på varje enhet.

Kostchefen Maria Stoltz säger att övergången till storköksmodellen var nödvändig ur ett ekonomiskt perspektiv, men att det ultimata vore egna kök på varje enhet.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2015-04-08 17:15

Att det behövs en renovering tycks alla vara ense om, men först måste politikerna tillskjuta pengar. Tidigare har Lars Nilsson, utbildningsförvaltningens utredare av lokalfrågor, sagt att en renovering / ombyggnation ligger 2-3 år bort.

När köket ombildas från tillagningskök till mottagningskök så berörs personalgruppen. Dagens 8,5 årsarbetare bantas till 3,5 eller något mer. Det innebär att delar av personalen placeras om till andra kommunala köksenheter.

Blir mottagningskök

– Planen är att det ska vara mottagningskök i höst, men då krävs nog att vi fått ordning i matsalen. Vi vet inte hur stora åtgärder som krävs eller om köket berörs, säger kostchefen Maria Stoltz.

Det finns för närvarande tre produktionskök, Strömbackaskolan, Hortlaxskolan och Porsnässkolan, i kommunen. Det fjärde som lokaliseras till Solanderskolan ska vara klart i september.

– Christinaskolan kommer att få sin mat från Solanderskolan.

Ett måste

I höst är med andra ord den stora omorganisationen av kommunens kök genomförd och cook and chill-metoden (se faktaruta) fullt ut införd.

Var det rätt väg att gå?

– Nja, vi hade aldrig klarat sparkraven på något annat sätt. Vi var tvungna att skala bort 26,5 årsarbeten och det har varit tufft.

– Men om du frågar vad jag känner i hjärtat, så är det ju att vi hade kök överallt. Men det är inte ekonomiskt möjligt, säger Maria Stoltz.

I Piteå är Centerpartiet kritiska till den här storköksmodellen och i en motion i fjol skrev partiet att kommunen borde inse misstaget och överge cook and chill-metoden.

I Luleå är diskussionen i full gång, men vilken väg kommunen väljer är inte bestämt.

– Jag vet att det görs en total översyn där kökens framtid diskuteras, säger Maria Stoltz.

FAKTA Cook and chill

Under 2007 började Piteå kommuns nya kostorganisationen sjösättas, i dag är den nästan helt klar.

Merparten av all mat till skolor, förskolor, hemtjänsten och vård- och omsorgsboenden tillagas i stora produktionskök.

Metoden som används är "cook-and- chill-metoden" som innebär att maten lagas någon dag innan den serveras och sedan kyls ned till +3 grader.

Den nedkylda maten körs sedan ut till mottagningskök eller serveringskök där den värms upp och serveras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om