Att det behövs en renovering tycks alla vara ense om, men först måste politikerna tillskjuta pengar. Tidigare har Lars Nilsson, utbildningsförvaltningens utredare av lokalfrågor, sagt att en renovering / ombyggnation ligger 2-3 år bort.
När köket ombildas från tillagningskök till mottagningskök så berörs personalgruppen. Dagens 8,5 årsarbetare bantas till 3,5 eller något mer. Det innebär att delar av personalen placeras om till andra kommunala köksenheter.
Blir mottagningskök
– Planen är att det ska vara mottagningskök i höst, men då krävs nog att vi fått ordning i matsalen. Vi vet inte hur stora åtgärder som krävs eller om köket berörs, säger kostchefen Maria Stoltz.
Det finns för närvarande tre produktionskök, Strömbackaskolan, Hortlaxskolan och Porsnässkolan, i kommunen. Det fjärde som lokaliseras till Solanderskolan ska vara klart i september.
– Christinaskolan kommer att få sin mat från Solanderskolan.
Ett måste
I höst är med andra ord den stora omorganisationen av kommunens kök genomförd och cook and chill-metoden (se faktaruta) fullt ut införd.
Var det rätt väg att gå?
– Nja, vi hade aldrig klarat sparkraven på något annat sätt. Vi var tvungna att skala bort 26,5 årsarbeten och det har varit tufft.
– Men om du frågar vad jag känner i hjärtat, så är det ju att vi hade kök överallt. Men det är inte ekonomiskt möjligt, säger Maria Stoltz.
I Piteå är Centerpartiet kritiska till den här storköksmodellen och i en motion i fjol skrev partiet att kommunen borde inse misstaget och överge cook and chill-metoden.
I Luleå är diskussionen i full gång, men vilken väg kommunen väljer är inte bestämt.
– Jag vet att det görs en total översyn där kökens framtid diskuteras, säger Maria Stoltz.