Tillgången på blåbär ser ut att nå rekordnivåer, åtminstone för mellersta och södra Sverige. Årets bärprognos från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, pekar på den bästa tillgången sedan 2003. I norra Norrland blir det mer normalt, på grund av frostnätter under blomningen.
Den genomsnittliga mängden blåbär som finns i skogarna varierar ganska mycket mellan landsdelarna. Normalt brukar norra Norrland och Svealand få fler blåbär per kvadratmeter än södra Norrland och Götaland. I år ser det dock ut att bli annorlunda, då de högsta tätheterna av blåbär ser ut att finnas i södra Norrland följt av Svealand och Götaland medan norra Norrland ser ut att få det sämre.
När det gäller bärmognaden, så är den relativt tidig i södra Sverige i år. Rapporter om mogna bär började komma in för någon vecka sedan därifrån, medan det fortfarande fanns blommande bärris i Norrland.
– I söder hann blåbärsriset blomma under den första långa värmeböljan i maj och undgick att få nattfrostskador, då även nattemperaturerna var hög på de flesta ställena under den här perioden, säger Ola Langvall, försöksledare vid SLU:s forskningsstation i Asa utanför Växjö i Småland.
Att prognoserna endast görs på blåbär och lingon beror på att det finns en riklig förekomst av bären och att det finns ett stort intresse från bärplockare om dessa. Hjortron är mer ovanliga. Hjortron växer dessutom på en mer begränsad yta, varför det är svårt att få in tillräckligt med data för att ställa en prognos.
– Det är fullt möjligt att göra prognoser för hjortron och det är många som frågar efter det, men hjortron växer på myrmark och där gör vi inga inventeringar och skulle vi göra det skulle det bli en kostsam historia och de resurserna finns inte, säger Ola Langvall.
Jonas Dahlgren, analytiker vid SLU i Umeå, säger att om det hade varit ett rekordår för hjortron på gång så hade han nog fått in rapporter om det.
– Blåbärs- och hjortronblommor är känsliga för frost, hjortron ännu mer än blåbär. Så eftersom att blåbärsblommorna for illa under kalla frostnätter i norr så är det troligt att detsamma gäller hjortron, säger han.
Han meddelar dock att hjortronen utanför Umeå är röda och ätbara så säsongen är igång.