Problemet var alltså känt och frågan hamnade så småningom på central nivå, men istället för att ta tag i problemet sades Lasse upp från sin anställning och ett förlikningsavtal tecknades. De utpekade mobbarna fick jobba kvar.
Ärendet har dragit ut på tiden, men nyligen kom domen i vållandenämnden och det är en svidande vidräkning av AB Svensk Bilprovnings sätt att lösa den här typen av arbetsplatsproblem. I domen konstateras att "Det mellan parterna i annat sammanhang träffade förlikningsavtalet kan knappast förstås på annat sätt än att arbetsgivaren då - den 16 april 1999 - i princip erkände att xx utsatts för mobbning".
Svidande kritik
Arbetsgivaren har av okänd anledning valt att inte kommentera påståendena om mobbning och trakasserier till vållandenämnden, men domen som avkunnades den 29 november i år är glasklar. Så här står det i domen:"Utredningen får anses visa att arbetsgivaren inte har vidtagit de åtgärder som skäligen bör krävas för att förhindra fortsatta trakasserier. Istället sades xx upp från sin anställning ...".
Vållandenämnden gör klart att det är uppenbart att missförhållandena pågick under en längre tid och att omständigheterna är sådana att arbetsgivaren får anses skadeståndsrättsligt ansvarig för Lasses arbetssjukdom. Lasse har därmed rätt att få ersättning för inkomstförlust enligt skadeståndslagen. Enligt Lasses juridiska ombud kan det också bli fråga om att stämma AB Svensk Bilprovning.
Platschefen vid Lasses tidigare arbetsplats, är fåordig när PT ber honom kommentera domen och hänvisar istället till huvudkontoret. Personalchefen Börje Eriksson vid huvudkontoret vill inte heller lämna några kommentarer.
Vill inte kommentera
- Jag sitter i en bil nu och har inte tagit del av domen, så i nuläget säger jag ingenting.Informationschefen Kristina Almgren känner inte till ärendet, men generellt säger hon så här om trakasserier på AB Svensk Bilprovning.
- Det är oacceptabelt och nolltolerans som gäller. Givetvis är det förövarna och inte offret som ska "tas i örat".