PT skrev för en dryg vecka sedan om Daniel Hjelte, som fick en smärre chock när han skulle ladda sin elbil, en nyare Nissan Leaf, i Piteå.
"Taxan ligger på två kronor minuten, alltså 120 kronor per timme, för det kommunen kallar semisnabbladdare. Det skulle nog ta fem timmar att fylla min bil från tom till full. Alltså 600 kronor. Någon måste ha tänkt lite tokigt på kommunen" sa Daniel Hjelte då.
Hjelte har kontaktat Rebecka Granström, enhetschef för trafik och bygg på Piteå kommun, i hopp om att få gehör för det han anser är en taxa utan rim och reson.
– Jag kan inte säga att hans uppgifter är fel. Taxorna togs fram 2017 och utgår från en kalkyl där investeringskostnaderna och elförbrukningen ska bäras av de som brukar elstolparna, säger Rebecka Granström.
Daniel Hjelte säger att han på grund av priset aldrig skulle använda semisnabbladdarna och han avfärdar att det handlar om någon form av snabbladdare.
– Det är destinationsladdare och inte alls särskilt snabba att tanka med. Faktum är att det är bättre att strunta i att göra rätt för sig och istället betala p-boten. I alla fall om man står där i minst tre timmar och 20 minuter.
Det resonemanget fungerar väl bara rent teoretisk om man bara får en p-bot?
– Ja, i och för sig, men kan man få mer än en p-bot per dygn, frågar sig Hjelte.
Så, hur är det, kan man få mer än en p-bot per dygn?
– Ja, nog kan man få det. Om p-vakten kommer förbi fler än en gång, men rent teoretiskt har han väl en poäng.
Brith Fäldt (V), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden, öppnade tidigare för att utreda taxorna igen, men så har inte skett än.
– Nej, men vi ser allt tydligare att det finns ett behov att göra det, men där är vi inte än. Att ändra taxor är en ganska lång process och i slutänden är det politikerna som bestämmer, säger Rebecka Granström.
Hon konstaterar att målet är att ha så smarta och ekonomiskt hållbara lösningar som möjligt.
– Men det är klart att om priset upplevs som för högt och ingen "tankar" så är inget vunnet. Tyvärr har jag inga uppgifter om hur mycket laddstolparna används.
Enligt Daniel Hjelte har såväl Luleå som Skellefteå andra och billigare lösningar än Piteå för semisnabbladdare.
– Vi har inte tittat och jämfört, men visst kan det bli aktuellt om och när vi utredar.