Besvikna föräldrar hoppas på friskolor

Föräldrarna i byarna är bedrövade över skolnedläggningarna. Hemmingsmark och Lillpite har redan ansökt om att få starta upp en friskola – men kommunen är negativ.– Det känns helt sjukt att inte tänka på landsbygden, säger Charlotte Karlberg.

Charlotte Karlbergs yngsta barn går skola i Lillpite. Molly går i årskurs ett och Melker är forfarande kvar i förskolan. Om inte friskolesatsningen lyckas får barnen åka buss till Böle – en sträcka på en mil. ”Vi hoppas att Skolinspektionen ser den större bilden”, säger hon.

Charlotte Karlbergs yngsta barn går skola i Lillpite. Molly går i årskurs ett och Melker är forfarande kvar i förskolan. Om inte friskolesatsningen lyckas får barnen åka buss till Böle – en sträcka på en mil. ”Vi hoppas att Skolinspektionen ser den större bilden”, säger hon.

Foto: Kenny Johansson

Piteå2014-02-26 18:30

LILLPITE

Innan flytten från Stockholm sökte Charlotte Karlbergs familj en mysig by med närhet till skola och affär. Lillpite uppfyllde alla kraven.

– Men de lär inte få några fler Stockholmare att flytta hit när de lägger ned skolorna i byarna.

Fembarnsmamman kan inte för sitt liv förstå varför politikerna river upp möjligheterna till undervisning i Lillpite, Altersbruk och Hemmingsmark.

– Det känns fördjävligt. Tänker de bara på stadskärnan, undrar Charlotte Karlberg.

"Långa skoldagar"

Under det drygt två timmar långa mötet om skolstrukturen fanns Katarina Björklund, Altersbruk, och Johanna Vesterlund, Hemmingsmark, med på plats med sina bebisar Alfred och Svea. Besvikelsen var stor efter beslutet om skolnedläggningar

– Det kändes lite som pajkastning där inne. Oppositionen får inte en syl i vädret och beslutet är redan taget på förhand känns det som, säger Katarina Björklund.

Vad skulle det innebära om skolan i Alter läggs ned?

– För mina barn innebär det en resväg på åtminstone fyra mil om dagen med långa skoldagar och mindre tid för att vara hemma och leka och busa.

"Långsam utarmning"

Föreningar i Hemmingsmark och Lillpite har redan ansökt till Skolinspektionen om att starta en friskola.

– Vi kan det känna att det är den enda långsiktiga lösningen för oss. Kommunen har inte någon direkt plan för oss på landsbygden, säger Johanna Vesterlund.

Vad skulle det innebära om skolan las ned i Hemmingsmark?

– Om det blir så att vi blir helt utan skola så är det en långsam utarmning av byn.

Nej till friskola

Friskoleansökningarna är på remiss hos Piteå kommun och Ruth Rahkola (S) gör inga hemligheter om vad barn- och utbildningsnämnden kommer att skriva i sitt yttrande.

– Det vore konstigt om vi skulle säga ja om vi anser att det inte finns någon möjlighet att bedriva bra utbildning med egna verksamheter, säger hon.

Enligt Per Jyrrel på Lillpites friskoleförening visar alla kalkyler att undervisningen kommer att fungera.

– Vi kommer göra allt vi kan för att skolan i Lillpite ska överleva, säger han.

Med anledning av nedläggningsbeslutet anordnades ett krismöte i Hemmingsmark i går.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om