Besviken på avgiftsregler

Semester - tid för avkoppling och med barnen hemma från förskolan lite mer pengar kvar i plånboken. Det trodde paret Persson i Piteå, men de hade fel. Under sju veckor kommer familjens barn att vara hemma, men räkningen från kommunen är densamma.

"Det är nog dyrt medan barnen är på förskolan, men då är det ju någon som tar hand om dem", säger Veronica Persson i Piteå.

"Det är nog dyrt medan barnen är på förskolan, men då är det ju någon som tar hand om dem", säger Veronica Persson i Piteå.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2011-08-08 06:00

- Vi utgick från att vi skulle slippa betala för de veckor barnen inte är på förskolan, men sedan kom det en räkning för hela månaden. Det blev en tråkig överraskning, säger Veronica Persson, som är besviken på 12-månadersavgiften för förskola och fritidshem som Piteå kommun använder sig av.

Jourplats
Under juli stängde Fagottens förskola, där barnen Sanny, 2, och Tyra, 1 år, går. Familjen blev erbjuden en jourplats i Öjebyn och tackade ja till en vecka. Övriga tre veckor var barnen hemma med semesterlediga mamma Veronica. Familjens förskoleavgift ligger på cirka 2 000 kronor i månaden och efter juli förväntade de sig en mycket billigare räkning, men så var inte fallet. Konstigt tycker Veronica eftersom kommunen säger att man betalar för sin plats, och när någon av föräldrarna har semester får inte barnen vistas på förskolan.

- Jag har viss förståelse för att man betalar för en plats. Man måste ha en, annars kan man inte jobba, men jag tycker inte att man ska betala lika mycket för en tom plats, säger hon.

Veronica Persson var föräldraledig till den 1 april i år och har inte hunnit tjäna ihop någon semesterersättning och var därför hemma utan inkomst. I augusti har barnens pappa semester så barnen kommer i slutet av sommaren att ha varit hemma från förskolan i sju veckor.

- Avgiften för juli har vi inte betalat än, vi har inte haft råd. Vi köper blöjor och mat istället, det kommer väl en påminnelse snart, säger Veronica, som framfört sina åsikter till ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, Ruth Rahkola.

Tidigare var juli en avgiftsfri månad för föräldrar med barn på förskola och fritidshem men sedan flera år tillbaka tillämpar kommunen 12-månadersavgift. Information om detta får föräldrarna när barnen får en plats inom barnomsorgen och det finns också att läsa på nätet.

- Det var i samband med en budgetgenomgång som vi såg att det var möjligt att ta ut avgift även för juli månad, säger Ruth Rahkola.

I protokollet från mötet står det att förändringen skulle ge en nettoinkomstökning på 1,8 miljoner kronor. Ruth Rahkola säger att hon inte har någon förståelse för att föräldrar reagerar på detta.

- Det finns en maxtaxa och föräldrar betalar en bråkdel för förskoleplatsen. Det är en service man betalar för och då är man också garanterad sin plats. Sedan tycker vi att barn har rätt till en sammanhängande semester precis som alla andra.

- Nog förstår jag att barn inte ska vara på förskola året runt, det är inte det det handlar om, säger Veronica Persson.

Anpassa personalstyrkan
Hon undrar också varför inte samma regler gäller som när barnet är sjukt mer än 14 dagar i rad, vilket kan ge avdrag på avgiften.

- Är barnet sjukt står man med för mycket personal, tar man semester kan man anpassa personalstyrkan, säger Veronica Persson.

Ruth Rahkola svarar att hon tycker det är orimligt för föräldrar att betala lika mycket om barnet blir långvarigt sjukt, något som är oplanerat. Kostnaden för personalen kvarstår också, även när de har semester. Hon säger att alla har rätt att säga upp sin förskoleplats under semestern, men att man då inte kan garantera att platsen finns kvar efteråt.

- Jag tycker inte att deras argument håller, säger Veronica Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om