"Beslutet säger inte så mycket"

Företagsledaren Fredrik Lundman lägger locket på. Han vill inte kommentera de försvunna gitarrerna. "Skatteverkets beslut är under omprövning", hävdar han.

Fredrik Lundman vill inte kommentera de försvunna gitarrerna. Bild från när bolaget startade upp i sina tidigare lokaler.

Fredrik Lundman vill inte kommentera de försvunna gitarrerna. Bild från när bolaget startade upp i sina tidigare lokaler.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2017-10-27 21:00

Fredrik Lundman som drev Freds musik AB vill inte kommentera Skatteverkets sköntaxering eller uppgifterna om att 90 gitarrer försvunnit från bokföringen.

– Jag kan tyvärr inte uttrycka mig något om det alls annat än att det pågår en omprövning. Inget är klart i ärendet. Ett beslut har tagits ja, men beslutet säger inte så mycket nu, säger han.

Läser man beslutet från Skatteverket är de allvarliga anklagelser om instrument som försvunnit från bokföringen och oredovisade intäkter på 450 000 plus moms?

– Jo, om du läser beslutet innantill är det ingen tvekan om det. Jag kan ändå inte kommentera det. Jag kan bara hänvisa till att det pågår en omprövning helt enkelt, säger Fredrik Lundman.

PT har varit i kontakt med Skatteverket som inte på något sätt vill kommentera sitt beslut att sköntaxera Freds musik AB.

– Om det skulle vara överklagat eller begäran om omprövning som man också kan göra så är det sekretess fram till beslutet har kommit, Per Jensen, sektionschef på Skatteverket i Luleå.

Har Skatteverket lämnat in någon polisanmälan med anledning av brottsmisstankar?

– Det är sekretessbelagt.

Konkursförvaltaren Hans Andersson kände inte till att närmare 90 gitarrer ska ha försvunnit från bokföringen.

– Jag är medveten om att det har funnits en revision av Skattemyndigheten där ställföreträdaren i bolaget har haft en annan uppfattning än Skatteverket. Jag har inte nu hunnit utreda närmare vilka bedömningar som Skatteverket har gjort i den delen, säger han.

Enligt Hans Andersson är första fokus i en konkurs att få kontroll på egendomen och ”göra pengar av grejerna” så att konkursboet kan betala fordringsägarna. I det här fallet sker det genom nätauktion av kvarvarande lager.

– Steg nummer två blir att se hur verksamheten har skötts och hanterats fram till konkursen. Där har jag ingen uppfattning i dagsläget, säger konkursförvaltaren.

Om orsaken till konkursen säger Hans Andersson så här:

– Man inte har kunnat bedriva verksamheten med någon lönsamhet. Man har inte haft tillräckliga intäkter för att täcka de kostnader som funnits i form av hyra, löner, inköp av instrument, med mera. Man har hoppats att det där ska vända, man har bytt lokal också hyfsat nyligen, så blev inte fallet. Då tog man konsekvensen av det och begärde bolaget i konkurs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om