Tallbacka/Mellangård är en kommunövergripande särskild undervisningsgrupp för elever i behov av särskilt stöd.
Det finns plats för totalt tolv elever i resursskolan, åtta elever i årskurs 2–6 och fyra elever i årskurs 7–9. I dagsläget är det kö till antalet platser för de yngre eleverna på Tallbacka medan det är svårt att fylla platserna för de äldre eleverna på Mellangård. Verksamheten har därför efterfrågat en mer flexibel organisation med en kö istället för två.
– Istället för att stå med två tomma platser är det bättre att de som står i kö får komma hit, säger Ulf Wikgren, verksamhetschef på Tallbacka/Mellangård.
På senaste barn- och utbildningsnämnden beslutades att den särskilda undervisningsgruppen ska omfatta tolv platser från årskurs 1 till årskurs 9.
– Det innebär att de som står i kö nu kommer att få plats till hösten, säger Ulf Wikgren.
Tallbacka/Mellangård byter också namn till Tallbacka.
– Vi hette Tallbacka förut, sedan bytte vi namn när vi slog ihop med Mellangård. Det har diskuterats i personalgruppen att det vore enklare att bara heta Tallbacka, säger Ulf Wikgren.
2012 var resursskolan nedläggningshotad – men räddades i slutändan kvar i nedbantad form. 19 platser blev 12 när verksamheten på Mellangård flyttade över till Tallbackas lokaler. Dessutom fick eleverna vara högst ett år i gruppen – tidigare var det behovet som styrde. Beslutet har inneburit att det genom åren varit kö till verksamheten – något som fortfarande gäller enligt Ulf Wikgren.
– Man får gå här ett år och eftersom vi har fullt så kan nya elever få vänta ett antal månader innan det blir lediga platser. Då får elevernas hemskola lösa det på något sätt.
För eleverna i behov av särskilt stöd blir det ofta ett lyft att komma till de små undervisningsgrupperna på Tallbacka. Ulf Wikgren är glad över att resursskolan finns, men han skulle även önska att fler större skolor också skapade mindre klassrum och undervisningsgrupper.
– Jag tror att många fler elever skulle fixa skolan bättre om de möjligheterna fanns.
Ett annat problem som han ser är att det är elevernas rektorer som får betala för platsen på Tallbacka. Vilket kan vara ekonomiskt ansträngande för verksamheten när flera elever från samma område får plats.
– Jag tror att fler skulle få chansen att komma hit om pengarna togs från någon gemensam pott, säger Ulf Wikgren.